‘Sociale netwerken schenden privacywetten kinderen’

Kinderen mogen zonder toestemming geen account aanmaken, maar dat kan vaak wel.

Ook Instagram zou zich niet aan de (volgens een jurist verouderde) wetgeving houden. Foto Roos Koole / ANP

Sociale netwerken vragen geen toestemming aan de ouders van kinderen en jongeren onder de 16 voor ze een account aanmaken. Dat zouden de bedrijven volgens de Nederlandse privacywetgeving wel moeten doen, zegt jurist Arnoud Engelfriet tegen RTL Nieuws. Volgens hem zijn bedrijven als Snapchat, Twitter en Facebook al jaren in overtreding.

Volgens RTL hanteren de meeste sociale netwerken een minimumleeftijd van 13 jaar, omdat die wereldwijd het meest gangbaar is. Google lijkt zich wel aan de Nederlandse wet te houden en alleen zestienplussers te accepteren.

Engelfriet zegt tegen RTL dat de Nederlandse wetgeving niet is aangepast op het internettijdperk. Toezichthouders zouden vrijwel niet ingrijpen. Het is moeilijk om op internet op leeftijd te controleren en om te checken of jongeren de waarheid spreken als ze zeggen toestemming van hun ouders te hebben.

Dinsdag werden de Europese Lidstaten en het Europees Parlement het eens over nieuwe regelgeving die het mogelijk maakt om bedrijven veel hogere boetes op te leggen als ze privacywetgeving overtreden. Die kunnen in de toekomst in de vele miljoenen lopen.

    • Bastiaan Nagtegaal