Renée Jones-Bos nieuwe ambassadeur Moskou

De ministerraad heeft vrijdag met haar voordracht in gestemd. Eerder was zij al ambassadeur in Washington.

Burgemeester Jozias van Aartsen en Renee Jones-Bos in 2013.
Burgemeester Jozias van Aartsen en Renee Jones-Bos in 2013. Foto Robin van Lonkhuijsen. / ANP

De hoogste ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken, secretaris-generaal Renée Jones-Bos wordt komende zomer de nieuwe Nederlandse ambassadeur in Moskou. De ministerraad heeft vrijdag met haar voordracht in gestemd. Eerder was zij al ambassadeur in Washington.

Een van de belangrijkste taken die de ervaren diplomate te wachten staat is het draaiende houden van de danig bekoelde betrekkingen met Moskou. Zij vervangt Ron van Dartel die ambassadeur in Polen wordt.

De 63-jarige Jones die in de jaren zeventig Ruslandkunde studeerde, heeft al een lange carrière bij Buitenlandse Zaken achter de rug. Die bracht haar al eerder in Moskou waar zij eind jaren zeventig als medewerker werkzaam was. De overstap van Jones maakt deel uit van de jaarlijkse banencarrousel op Buitenlandse Zaken waarbij tientallen ambassadeurs van standplaats wisselen.

Bos wordt als secretaris-generaal op het departement opgevolgd door Joke Brandt die nu nog als adjunct-directeur bij Unicef in New York werkt. Daarvoor had zij diverse functies bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij geldt als een vertrouwelling van minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA). Brandt was zijn hoogste ambtenaar toen hij van 2007 tot 2010 minister voor Ontwikkelingssamenwerking was.

‘PV EU’

In Brussel maakt Pieter de Gooijer als permanent vertegenwoordiger van Nederland bij de Europese Unie plaats voor Robert de Groot. De laatste is nu nog directeur-generaal Europese Zaken in Den Haag. De ‘PV EU’ zoals die in het jargon heet, is één van de belangrijkste ambassadeursposten van Nederland.

Wat De Gooijer komende zomer gaat doen is nog onbekend. Hij was voordat hij naar Brussel ging directeur-generaal politieke zaken op het ministerie en was daarmee de belangrijkste adviseur voor de minister op buitenlands-politiek terrein. Zijn naam circuleert op het ministerie als mogelijke kandidaat voor ambassadeur bij de Veiligheidsraad als Nederland deze tijdelijke post komende zomer in de wacht weet te slepen.

    • Mark Kranenburg