Recordovername van Nederlands biotechbedrijf

Wederom wordt een veelbelovend Nederlands biotechbedrijf door een farmaconcern ingelijfd.

Diverse Nederlandse biotechnologiebedrijven zijn dit jaar door buitenlandse farmaceutische concerns gekocht. Foto istock

Direct 2,3 miljard euro en uiterlijk eind 2018 komt daar nog 1,4 miljard euro bij. Dat is de prijs die het Brits-Zweedse farmaceutische concern AstraZeneca bereid is te betalen voor 55 procent van de aandelen van een bedrijfje uit Oss.

Het gaat om het Nederlandse Acerta Pharma, een bedrijf met 150 werknemers dat medicijnen ontwikkelt tegen leukemie en auto-immuunziekten. AstraZeneca heeft de onderneming vooral gekocht voor de immunotherapie tegen leukemie waarvan de eerste resultaten in klinische testen veel belovend zijn.

Acerta werkt aan een middel tegen chronisch lymfatische leukemie, de meest voorkomende soort van leukemie onder ouderen. Deze ziekte is ongeneeslijk, maar Acerta claimt dat het nieuwe medicijn, acalabrutinib genaamd, zo goed werkt dat het van de ongeneeslijke ziekte een chronische ziekte zal maken. Het middel is nog niet geregistreerd en toegelaten door toezichthouders.

Over het Nederlandse biotechbedrijf Acerta is niet veel bekend. De organisatie, met twee vestigingen in de Verenigde Staten, heeft een slapende website en de laatst gedeponeerde jaarstukken dateren van 2012. Dat is een zeer beknopt verslag van de balans zonder winst- en verliesrekening.

De Nederlandse biotechnologie bevindt zich wereldwijd in de voorhoede. Eerder dit jaar zijn al diverse Nederlandse biotechnologiebedrijven door buitenlandse farmaceutische concerns gekocht.

Het Amerikaanse Amgen maakte eerder bekend het Naardense bedrijf Dezima voor 1,3 miljard te willen overnemen.

In mei kondigde het Amerikaanse Pfizer aan tot een half miljard euro te betalen voor een bedrijf in Bunnik dat een enzym maakt tegen acuut nierfalen. En begin dit jaar werd bekend dat het Amsterdamse bedrijf Uniqure (gentherapie) in stappen wordt overgenomen door het Amerikaanse Bristol-Meyers Squibb.

AstraZeneca heeft het recht gekregen in de toekomst ook de laatste 45 procent van de aandelen te kunnen kopen voor 3 miljard dollar. De totale overnameprijs komt daarmee omgerekend op 6,5 miljard euro uit. Daarmee is het onbetwist de grootste overname ooit in de Nederlandse biotechsector. In 2010 werd Crucell voor een slordige 1,75 miljard euro van de beurs gehaald.