Magali Reus wint met ‘Leaves’

Magali Reus is de winnaar van de Prix de Rome 2015. Zij heeft de prijs gistermiddag ontvangen van minister Jet Bussemaker (Cultuur) in het Appel Arts Centre in Amsterdam: 40.000 euro en een werkperiode in de American Academy in Rome. Magali Reus (1981) krijgt de onderscheiding voor Leaves, een serie van vijf objecten die doen denken aan hangsloten. De Prix de Rome, ingesteld in 1807, is de oudste kunstprijs in Nederland voor beeldend kunstenaars onder de 40 jaar. Sinds 2012 wordt de prijs georganiseerd door het Mondriaan Fonds. Van de vier kandidaten voor de prijs was Magali Reus de bekendste. Ze studeerde aan Goldsmiths in Londen, waar ze werkt en woont, exposeert over de hele wereld en krijgt volgend jaar een kleine solotentoonstelling in het Stedelijk Museum. NRC schreef eerder dat Reus’ beelden „het subtiele midden houden tussen herkenbare consumentenobjecten (in dit geval sloten) en ongrijpbare abstracte beelden”. De jury van de Prix de Rome noemde haar presentatie gisteren „prikkelend” en getuigen van een hoge kwaliteit en „een ontwikkeling die nieuwsgierig maakt” naar een volgende stap. Koningin Máxima was aanwezig bij de uitreiking. De werken van de vier finalisten zijn nog tot en met 17 januari te zien in De Appel in Amsterdam. (NRC)