Organisator Tour de France stapt uit WorldTour

De organisator komt vanaf 2017 met een eigen kalender naast die van de internationale wielerunie UCI.

ASO-vorzitter Jean-Etienne Amaury. Foto Yoan Valat / EPA

De ASO (Amaury Sport Organisation), organisator van onder meer de Tour de France, stapt uit de WorldTour. De organisator komt vanaf 2017 met een eigen kalender naast die van de internationale wielerunie UCI. Dat meldt persbureau Reuters.

Nu de ASO zich losmaakt van de UCI krijgt de organisatie de vrijheid om zelf te bepalen welke ploegen aan de start verschijnen. Dat houdt in dat de grootste en belangrijkste wielerwedstrijden als de Ronde van Spanje, Parijs-Nice, Luik-Bastenaken-Luik, het Critérium du Dauphiné en Parijs-Roubaix niet meer in de hoogste divisie worden verreden.

In het huidige systeem was het zo dat de teams die een licentie hebben voor de UCI WorldTour direct verzekerd waren van startrecht in de grote wielerwedstrijden zoals de Tour de France. Lotto-Jumbo is bijvoorbeeld niet meer automatisch verzekerd van startrecht.

Onenigheid

De ASO en de UCI hebben al langere tijd onenigheid met elkaar. Zo vindt de ASO dat de hervormingen in de wielersport niet snel genoeg gaan en de wedstrijden beter gespreid moeten worden over het jaar. Dat laatste moet gebeuren zodat wielerwedstrijden als Parijs-Nice en Tirreno-Adriatico elkaar niet overlappen.

De ASO wilde zich daarom in het verleden al vaker losmaken van de UCI, en nu is de splitsing in de wielersport een feit. Echter, dat de ASO vanaf 2017 met een eigen kalender komt, zegt misschien wel iets volgens NRC-redacteur Maarten Scholten:

“Komend seizoen verandert er dus nog niets en misschien is dit een manier om de druk op te voeren van de ASO.”

Gaat het door, dan moet er veel geregeld worden. Zo moet de ASO dan ook een eigen dopingcontrole gaan regelen.

    • Maarten Back