Nederlandse inzending haalt shortlist Oscars niet

De Belgische inzending, The Brand New Testament, wordt mogelijk wel genomineerd. Ook Son of Saul staat op de shortlist.

J.K. Simmons, Patricia Arquette, Julianna Moore en Eddie Redmayne tijdens de Oscaruitreiking vorig jaar in Hollywood. Foto Paul Buck / EPA

De film The Paradise Suite van Joost van Ginkel, over mensenhandel en vluchtelingenleed, heeft de shortlist van de Oscar voor Beste Buitenlandse Film niet gehaald. De Belgische inzending (The Brand New Testament) staat wel op de lijst om genomineerd te worden, evenals de Hongaarse film Son of Saul.

De shortlist van negen films is samengesteld door een paar honderd Acadamy-leden (mensen uit de filmwereld), die de inzendingen de afgelopen maanden hebben bekeken en hun oordeel velden. Daaruit kwam een top-6 voort. Die is aangevuld met drie keuzes van een speciaal comité voor buitenlandse films.

De uiteindelijke vijf nominaties worden gekozen door andere speciale genodigden in New York, Londen en Los Angeles. Zij kijken tussen vrijdag 8 en zondag 10 januari drie films per persoon en vullen stembiljetten in. 14 januari worden de nominaties van de 88ste Acadamy Awars bekendgemaakt.

Deze films staan op de shortlist

The Brand New Testament van Jaco van Dormael, België


Embrace of the Serpent van Ciro Guerra, Colombia

A War van Tobias Lindholm, Denemarken

The Fencer van Klaus Härö, Finland

Mustang van Deniz Gamze Ergüven, Frankrijk

Labyrinth of Lies van Giulio Ricciarelli, Duitsland

Son of Saul van László Nemes, Hongarije

Theeb van Naji Abu Nowar, Jordanië

Viva van Paddy Breathnach, Ierland

En dit was de Nederlandse inzending

The Paradise Suite van Joost van Ginkel

    • Mirjam Remie