Nederlandse handbalsters naar WK-finale na zege op Polen

Het team versloeg Polen in het Deense Herning met 30-25 en schrijft daarmee opnieuw geschiedenis.

De Nederlandse handbalsters hebben opnieuw geschiedenis geschreven op het WK in Denemarken. Foto Henning Bagger / EPA

De Nederlandse damesploeg heeft vrijdagavond de finale van het wereldkampioenschap handbal bereikt. Het team versloeg Polen in het Deense Herning met 30-25.

De Nederlandse vrouwen begonnen de halvefinalewedstrijd goed en stonden al vrij snel 10-4 voor. Halverwege de wedstrijd leidde ze met 15-8 en na een goede eerste helft, begonnen de Nederlandse dames ook voortvarend aan de tweede helft. Het laatste kwartier werd het nog even spannend omdat Polen terugkwam tot 27-24, maar Nederland wist een voorsprong te behouden.

Twitter avatar heartofhandball Heartofhandball First semifinal are done: NED-POL 30-25. Man of the match: Cornelia Groot #17 #heartofhandball #isiyr #vmden

In de groepsfase won Nederland nog met duidelijke cijfers van Polen (31-20), maar was Polen wel de ploeg die woensdag het hoog ingeschaalde Rusland uit het toernooi speelde met 21-20. Zondag treft Oranje in de finale Noorwegen; zo’n beetje de sterkst denkbare tegenstander.

De Noorse ploeg is regerend olympisch en Europees kampioen en won twee keer de wereldtitel. Noorwegen won vrijdagavond in de halve finales van Roemenië in een waar spektakelstuk: 35-33 na verlenging.

Beste resultaat ooit

Het Nederlandse team van bondscoach Henk Groener verbeterde woensdag met een plaats in de halve finale al het beste WK-resultaat ooit. Dat was tot namelijk een vijfde plaats op het mondiale eindtoernooi in 2005. Vrijdagavond heeft de ploeg van Groener wederom geschiedenis geschreven.

De Nederlandse handbalsters zijn bezig aan een ongekend sterk toernooi. De ploeg is nog ongeslagen en in de achtste finale werd Servië, de winnaar van het zilver bij het wereldkampioenschap in 2013, al met 36-20 verslagen.

    • Maarten Back