Nederlanders blijven meer consumeren

De groei lag met 1,8 procent wel iets lager dan in september (2,2 procent).

Een distributiecentrum van Bol.com Foto: Robin van Lonkhuijsen/ANP

Consumenten hebben in oktober opnieuw meer uitgegeven dan in dezelfde maand een jaar eerder. De groei lag met 1,8 procent wel iets lager dan in september (2,2 procent). Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De consumptie nam ten opzichte van een jaar geleden vooral toe doordat huishoudens mee gas hebben gestookt. Oktober 2015 was kouder dan oktober 2014. Huishoudens gaven verder 1,5 procent meer uit aan voedings- en genotmiddelen.

Aan diensten, die de helft van de totale consumptie uitmaken, werd 0,9 procent meer uitgegeven. Diensten behelzen onder meer woninghuur, reizen met bus of trein of een bezoek aan de kapper of een restaurant.

Dat de consumptiegroei ten opzichte van een maand eerder wat afnam, kwam vooral doordat de groei in uitgaven aan duurzame goederen is afgenomen. In september bedroeg die groei nog 6,3 procent. In oktober was dat afgenomen tot 0,6 procent. Sinds ongeveer oktober vorig jaar zitten de uitgaven van consumenten weer in de lift, waardoor de groei op jaarbasis nu mogelijk wat afneemt.

Het CBS bracht vrijdag ook cijfers naar buiten over het consumentenvertrouwen om december. De stemming bleek in december 3 punten gedaald en kwam uit op 6.

    • Eva Smal