Korpschef R’dam: jonge criminelen hebben geen schuldbesef

Politiechef Frank Paauw vindt dat jonge criminelen zich als ‘toekomstige Holleeders’ gedragen

Foto Lex van Lieshout / ANP

Jonge criminelen in de regio Rotterdam-Rijnmond gedragen zich steeds harder tegenover rechercheurs en hulpverleners. Dat zei korpschef Frank Paauw vrijdag bij de presentatie van de jaarcijfers over 2015. De criminelen van tussen de 12 en 20 jaar oud plegen ook steeds gewelddadigere delicten. Hij zei te vrezen dat jongeren “de Holleeders van morgen” worden en steeds minder schuldbesef hebben.

Paauw zei dat ook de advocaten van jonge delinquenten bijdragen aan de verharding, door hun cliënten al bij het eerste verhoor adviseren om te zwijgen. De jongeren zouden zo een verkeerde houding krijgen en lastiger op het rechte pad te krijgen zijn. Korpschef Paauw:

“Ik snap dat de advocaat er is voor de verdachte, maar het is wel een zorg die ik constateer. Je kunt je afvragen of dit wel de juiste manier is om met dergelijke jongeren om te gaan.”

Volgens de korpschef zijn jonge criminelen nietsontziender geworden en bestelen zij vaak ouderen en andere weerloze slachtoffers.

Paauw maakte vrijdag ook bekend dat het aantal misdrijven in de 32 gemeenten van de politieregio Rotterdam al vijf jaar terugloopt, van ruim 136.000 in 2011 tot ruim 109.000 in 2015. Het aantal straatroven is sinds 2011 gehalveerd: in 2015 werden 629 mensen beroofd op straat. (ANP)