Kijken: Tunesiërs hebben spijt van de revolutie

Hosni Kaleyah stak zichzelf uit wanhoop in brand in de stad Kasserine.

Martin Bureau / AFP

Het wordt vaak gezien als het beginpunt van de Arabische Lente: de zelfverbranding van de 26-jarige fruitverkoper Mohammed Bouazizi in de Tunesische stad Sidi Bouzid. Bouazizi stak zichzelf in december 2010 in brand uit protest tegen de manier waarop de regering werkloze jongeren behandelde.

Maar Bouazizi is niet de enige Tunesiër die zichzelf uit wanhoop in brand stak. Ook Hosni Kaleyah deed dit, bij het station van de Tunesische stad Kasserine. In een nieuwe video van The Guardian zegt Kaleyah nu spijt te hebben van zijn actie en zelfs de hele revolutie te betreuren. “Toen ik mijzelf in brand stak kon ik niet overzien wat er zou gebeuren, en dat veel van mijn vrienden zouden sterven”, zegt Kaleyah in de video.

De zelfverbrandingen en de dood van Bouazizi leidden tot grote demonstraties in Tunesië. Tientallen demonstranten werden door regeringstroepen vermoord, maar uiteindelijk kwam dictator Zine El Abidine Ben Ali ten val. De demonstraties in Tunesië kregen navolging in veel andere landen in de regio.

Wanhopig

Maar zoals de video laat zien is de situatie van de werkloze jongeren in Tunesië niet verbeterd na de revolutie. Wanhopige, werkloze jongeren hopen hun situatie te verbeteren door zich aan te sluiten bij terreurgroepen als IS. Er wordt zelfs geschat dat meer IS-strijders uit Tunesië komen dan uit ieder ander land.

In het Noord-Afrikaanse land zijn dit jaar twee grote aanslagen geweest: in maart kwamen 19 mensen om bij een aanslag op het Bardomuseum in Tunis. Bij een schietpartij in de badplaats Sousse kwamen in juni 38 toeristen om het leven.

The New Yorker publiceerde deze week ook het artikel “How the Arab Spring Became the Arab Cataclysm” over de situatie in Tunesië en andere Arabische landen in de nasleep van de Arabische Lente.

    • Wouter van Dijke