‘Sepp Blatter verdient de Nobelprijs voor de vrede’

Het Kremlin weet wie volgend jaar de Nobelprijs voor de Vrede verdient: niemand minder dan Sepp Blatter, scheidend voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA.

Blatter wordt van corruptie verdacht, maar president Poetin ziet het anders. „Blatter is een zeer respectabel mens die een kolossale bijdrage levert aan het humanitaire domein”, meent Poetin, die van zichzelf zegt dat hij het WK voetbal van 2018 voor Rusland in een „eerlijke strijd” in de wacht heeft gesleept. Ook de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump kreeg van Poetin een veer: „Een helder mens zonder twijfels.”

De president reserveerde tijdens zijn jaarlijkse ontmoeting met 1.400 journalisten in Moskou sarcasme voor zijn Turkse collega Erdogan, een man die de Amerikanen op die „ene plek likt”. Aartsvader Atatürk draait zich in „zijn graf om”, zei Poetin. Toch is Turkije, ondanks de „vijandige daad” om een Russisch vliegtuig neer te schieten, geen „vijandige staat”.

Enkele op kousenvoeten gestelde kritische vragen over zijn binnenlandse politiek ging Poetin zonder cynische agressie uit de weg. Een vraag over zijn dochter Katja, die volgens nieuwsmedium RBK een sleutelrol speelt in een commercieel project van de staatsuniversiteit van Moskou, beantwoordde hij niet. (NRC)