HvA-studenten eisen stilteruimte in gebouw Hogeschool

„Zit jij er soms ook helemaal doorheen en heb je het even nodig om op jouw manier tot innerlijke rust te komen op de HvA?”

Nee, dit is geen reclame voor een yoga-retreat voor gehaaste advocaten maar een tekst van de Facebookpagina van actiegroep ‘HvA Bezinningsruimte’. Sinds december voeren 13 studenten en medewerkers aan de Hogeschool van Amsterdam actie voor een stilteruimte – of, zoals ze zelf zeggen: ‘bezinningsruimte’ – in hun onderwijsinstelling.

Volgens pedagogiekstudent Hamit Yücel, een van de initiatiefnemers, is er „duidelijk behoefte” onder studenten aan „een ruimte waar de studenten zich op verschillende manieren van de dag in stilte terug kunnen trekken.” Om te bidden, te mediteren, of voor rek- en strekoefeningen. De ruimte zou dan ingericht worden met yogamatjes en zitzakken. Want, zegt hij, „veel HvA’ers wonen buiten Amsterdam. Die kunnen tussendoor niet even naar huis.”

De actie van de studenten komt niet uit de lucht vallen. In november maakte de UvA de opening van drie stilteruimtes bekend. Daar gingen maanden van protest en felle discussies aan vooraf; een door studenten gecreëerde stilteruimte werd in september gesloten en begin november werd een ruimte in het P.C. Hoofthuis geclaimd door een groep actievoerders.

Een woordvoerder van de HvA laat weten dat er geen bezinningsruimte komt. „We zijn een seculiere onderwijsinstelling. Onze ruimte stellen we primair beschikbaar voor onderwijs.”

Tot 2011 was er op de HvA wel zo’n plek. „Maar die werd niet gebruikt zoals bedoeld. Er lagen allemaal privéspullen. En het werd een soort clubhuis voor een vaste groep”, aldus de woordvoerder.

Maar volgens Yücel kent het idee „geen religieuze overtuiging” en zou de HvA „een neutrale houding tegenover alle mogelijke levensbeschouwingen” moeten hebben. Voorlopig lijkt de discussie niet beslecht: de HvA-studentenraad gaat zich inzetten voor de stilteruimtes.

    • Jonas Kooyman