Groot aantal verdachten vrij in hennepzaak

29 verdachten die zich volgens het OM schuldig hebben gemaakt aan grootschalige drugshandel, gaan voorlopig vrijuit. De rechtbank in Middelburg heeft donderdag het Openbaar Ministerie (OM) niet-ontvankelijk verklaard in deze drugszaak, die al vijf jaar lang duurt.

De rechters nemen het justitie kwalijk dat in het onderzoek bij aanvragen voor de inzet van bijzondere opsporingsmiddelen „structureel en langdurig ontlastende informatie” over verdachten werd achtergehouden. Door dit verzuim „is de waarheidsvinding onherstelbaar gecompromitteerd”, aldus de rechtbank. Een eerlijk proces is daarom niet meer mogelijk, vindt de rechtbank.

De advocaten van de verdachten vroegen de rechtbank vorige maand om te bepalen dat justitie met het onderzoek (codenaam Etenaken) moet stoppen. De raadslieden zijn ontstemd dat de processen-verbaal in het onderzoek vaak niet kloppen. Ontlastende informatie over verdachten zou niet in het dossier zijn opgenomen. Officier van justitie Willem Suijkerbuijk gaf vorige maand toe dat er „onvolkomenheden” zijn in het onderzoek.

De verdachten in deze zaak hebben zich volgens het OM schuldig gemaakt aan grootschalige drugshandel (hennepteelt), witwassen en fraude. Ze zouden de hele softdrugsketen in Zeeland hebben georganiseerd. Met de opbrengsten zouden ze volgens het OM bonafide bedrijven uit de markt hebben gedrukt. De verdachten zouden zo onder meer het bedrijf Hoogwerkersservice (HWS) in Kapelle hebben gerund.

Het OM is ontstemd over het oordeel van de rechtbank.