Gaswinning Groningen verder omlaag, kost schatkist 1,5 miljard

Minister Kamp (Economische Zaken, VVD) geeft later vrijdagmiddag een toelichting op het besluit.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken neemt een kijkje in een woning tijdens een bezoek aan Groningen. Foto ANP / Robin Utrecht

De gaswinning in Groningen wordt volgend jaar verder beperkt: tot 1 oktober mag de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) maximaal 27 miljard kuub aardgas in Groningen omhoogpompen. Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) vrijdagmiddag bekend gemaakt na de ministerraad. Het verlagen van de gaswinning kost de schatkist 1,5 miljard euro, aldus Dijsselbloem.

In de hoop het aantal aardbevingen omlaag te brengen draait Kamp de gaskraan in Groningen steeds een stukje verder dicht. Daarvoor nam het kabinet de laatste twee jaar vier gasbesluiten, van aanvankelijk 42,5 miljard kuub naar uiteindelijk 30 miljard kuub dit kalenderjaar. Voor komend jaar was het plan 33 miljard kuub Gronings aardgas omhoog te pompen. Maar daar haalde de Raad van State een streep doorheen: het gasbesluit werd vernietigd. De hoogste bestuursrechter oordeelde dat de minister niet duidelijk motiveerde waarom hij meer wint dan strikt noodzakelijk is voor warme voeten en leveringszekerheid in een gemiddelde winter.

Minister vindt 27 miljard ‘redelijke uitkomst’

Kamp noemde de 27 miljard kuub waarop de Raad van State de gaswinning maximeerde in een persconferentie vrijdagmiddag een “redelijke uitkomst”. De veiligheid van de Groningers is voor het kabinet het “belangrijkste”, bezwoer Kamp. Maar ook de levenszekerheid is van belang, aldus de minister. De gaskraan gaat nu dicht tot 27 miljard, maar in het geval van een koude winter is er wel ruimte voor meer productie. “Op deze manier wordt de gaswinning uit Groningen zo ver als momenteel haalbaar is verminderd en worden sterke schommelingen voorkomen.”

Het maximum van 27 miljard blijft van kracht totdat minister Kamp een nieuw besluit heeft genomen over wat hij na oktober 2016 met de gaskraan gaat doen. De NAM moet voor komende zomer met een nieuw winningsplan komen. In september neemt Kamp dan een nieuw besluit.

Kamp wil de rol van het ‘Gronings goud’ voor de Nederlandse energievoorziening sowieso beperken. Is het niet om veiligheidsredenen, dan wel omdat het Groningse gasveld leeg begint te raken. Nederland moet zich instellen op minder gas uit eigen bodem. De minister wees er vrijdagmiddag op dat de bouw van een nieuwe stikstofinstallatie er vanaf 2020 toe moet leiden dat gas uit het buitenland bruikbaar kan worden gemaakt voor gebruik door Nederlanders. Kamp denkt dat de winning in Groningen hierdoor in 2020 kan worden verlaagd naar tussen de 18 en 24 miljard kuub. Verder stelt de minister dat Nederland in de toekomst “minder door gas en meer door duurzame warmte zal worden verwarmd”.

Huizen Groningen dalen in waarde

Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte vrijdagmiddag bekend dat woningen in het Groningse aardbevingsgebied de afgelopen drie jaar meer in waarde gedaald dan vergelijkbare huizen in andere delen van Nederland. Volgens het CBS heeft bijna de helft van de koopwoningen in die regio schade opgelopen als gevolg van de aardbevingen.

    • Pim van den Dool