Financieel directeur NS Engelhardt Robbe vertrekt

De CFO bleef in de recente schandalen bij de spoorwegen buiten schot.

Robbe voor de parlementaire enquêtecommissie Fyra. Foto Martijn Beekman / ANP

Engelhardt Robbe, hoofd financiën bij de NS, vertrekt. Dat doet hij “om een volgende stap in zijn loopbaan te zetten”, schrijven de spoorwegen in een persbericht. Robbe was het enige lid van de Raad van Bestuur dat na de ophef over de Limburgse OV-concessie en de Fyra het bedrijf niet had verlaten.

De 60-jarige Robbe werkte bij de NS sinds oktober 2010. Hij is nu CFO en managing director van Abellio. Hij vertrekt in het voorjaar, na de jaarafsluiting. “Door zijn vertrek tijdig aan te kondigen, ontstaat ruimte voor een goede transitie en kan gezocht worden naar een opvolger”, is in het persbericht te lezen.

Vorige maand benoemde de NS Susi Zijderveld als “Chief Governance, Risk & Compliance Officer” als derde lid van de Raad van Bestuur. Zij moet toezicht houden op de integriteit binnen het bedrijf. Die baan werd afgedwongen door de enige aandeelhouder van het bedrijf: minister Dijsselbloem, namens de regering. Aanleiding was de fraude die de NS gepleegd had om de concessie binnen te halen voor het openbaar vervoer in Limburg. Die zaak leidde ook tot het vertrek van topman Timo Huges. Roger van Boxtel, voormalig D66-politicus, volgde hem op.

    • Bastiaan Nagtegaal