Spring Breakers

(Harmony Korine, 2012). Nadat vier tienermeisjes in bikini (onder wie voormalig Disney-kindsterren Selena Gomez en Vanessa Hudgens) een snackbar hebben beroofd, vertrekken ze naar Florida om zich over te geven aan de scabreuze rituelen van ‘spring break’: de voorjaarsvakantie waarin Amerikaanse studenten zich een week lang te buiten gaan aan mierzoete cocktails, drugs en seksueel vertier. Daar vallen de meisjes, die een mystiek gevoel van verbondenheid met het universum hebben, in handen van drugsdealer Alien (James Franco), een gangster met een mond vol goud. Het schitterende, hallucinogene camerawerk is van Benoît Debie (Enter the Void, Lost River). De opzwepende soundtrack zit vol hiphop, dancemuziek van Skrillex en Britney Spears. Regisseur Korine – „waarom zou alles iets moeten betekenen?” – noemt Spring Breakers ‘post-articulate’: een ervaring, stemming of trip. Een roes die gevierd wordt én van satirisch commentaar voorzien. Maar de som van alle liederlijkheid, lawaai en domheid is vreemd genoeg diepe melancholie. Hoe hard de meisjes ook „spring break for ever bitches” gillen, het zal niet zo zijn.