Enschedese raad akkoord met reddingsplan Twente

FC Twente zit financieel ernstig in de knel en zou zonder steun van de gemeente failliet gaan.

De Enschedese wethouder van financiën Eerenberg (L) in gesprek met FC Twente-bestuurslid Hein Trebbe (M) en financieel adviseur Pieter Nieuwenhuis (R) voor aanvang van de raadsvergadering. Foto Vincent Jannink / ANP

De gemeenteraad van Enschede heeft ingestemd met het reddingsplan voor FC Twente. Daarmee komt er een garantstelling van 32 miljoen euro voor het stadion en kan de schuld van 17 miljoen bij de gemeente in een keer worden afgelost. 28 raadsleden stemden voor, negen tegen. Als het plan was afgewezen, had dat mogelijk het einde van de voetbalclub betekend.

‘Onvermijdelijk faillissement’

Het college van burgemeester en wethouders stelde strenge voorwaarden aan het reddingsplan. De garantstelling is bedoeld voor een nieuwe stichting waarin het stadion wordt ondergebracht. De club kan de Grolsch Veste vervolgens van de stichting huren. Ook moest er een scheiding komen tussen het bestuur en de kapitaalverstrekking en een klokkenluidersregeling worden ingesteld.

Bij de bekendmaking van het plan benadrukte het college de noodzaak. Als de raad niet akkoord ging zou dat “onvermijdelijk” leiden tot verlies van de licentie en daarmee het faillissement van de club. Verder zou dat betekenen dat de gemeente de lening van 17 miljoen zou moeten afboeken. Het stadion fungeerde als onderpand, maar dat heeft zonder voetbalclub weinig waarde.

‘Uit nood en liefde’

Het college kwam met het reddingsplan “uit nood en liefde”, zegt D66-wethouder van financiën Eelco Eerenberg. “De club betekent veel voor een grote groep mensen, maar zorgt ook voor werkgelegenheid en reclame voor de stad.” De noodzaak zit in de lening. “Als die zeventien miljoen er niet geweest was, hadden we gezegd: je moet als politiek niet in een voetbalclub zitten.”

Volgens Eerenberg was het reddingsplan goed onderbouwd en heeft de gemeenteraad een inhoudelijke afweging kunnen maken. Hij vindt niet dat de gemeente met de garantstelling de inzet verder verhoogt. “Ik denk dat we alle risico’s goed hebben afgewogen. We hebben stevig onderzoek gedaan. Iedereen heeft alles kunnen controleren.” De strenge voorwaarden die Enschede aan FC Twente stelt zijn volgens de wethouder nodig om te voorkomen dat de garantstelling de gemeente in de problemen kan brengen:

“De eerste lening was toentertijd een goede beslissing, maar in 2011 was het echt een andere club: een gezonde club. Nu zit FC Twente er zwakjes bij, qua bestuurskracht.”

Doyen

De financiële problemen waren niet de enige bedreiging voor de KNVB-licentie van FC Twente. Ook de zaak rond investeringsmaatschappij Doyen Sports kan de club de kop kosten. Dinsdag legde de bond een straf op: drie jaar geen Europees voetbal en een boete van 45.000 euro. FC Twente moet verplicht meewerken aan een onderzoek.

Doyen Sports investeerde in spelers en kreeg daarvoor inspraak in het clubbeleid. De deal zou de club hoe dan ook geld kosten, maar Twente had de miljoenen van de maatschappij nodig om de acute geldnood te lenigen. Volgens de KNVB heeft FC Twente de deal met Doyen voor de licentiecommissie verzwegen en de bond zo misleid.

    • Bastiaan Nagtegaal