‘Drones zijn veel veiliger dan inspecteurs’

Dronepiloot Guido Benschop (39) werkt bij start-up

„Wat wij doen laat wel mooi zien hoe de haven aan het veranderen is”, zegt drone-piloot Guido Benschop (39). „Wij voeren bijvoorbeeld inspecties uit bij fabrieken, terminals en olie- en gasinstallaties in de haven.” Benschop is gediplomeerd gezagvoerder in de burgerluchtvaart en werkt sinds vorig jaar bij de start-up Omniworkx. Dat bedrijf zit in de loods van de oude Rotterdamse Droogdok Maatschappij.

„Drones zijn veel veiliger en goedkoper dan menselijke inspecteurs”, zegt hij. „Ga maar na: voor inspecties boven de 1.80 meter hoogte moeten inspecteurs verplicht een steiger bouwen. Soms zijn er klimcertificaten nodig. Een flare van een olie-installatie moet twee dagen lang uitgezet worden om de installatie te laten afkoelen als er een inspecteur naar boven moet: dat hoeft nu niet.”

Benschop geeft leiding aan ongeveer 20 vliegeniers.„Daar zitten jongens bij die vroeger duiker waren, en voor offshorebedrijven inspecties deden. Die kennen het vak, maar je moet ze ook omscholen. Daarom hebben wij sinds kort ook een eigen vliegopleiding voor drones.”

Benschop denkt dat er op termijn veel minder menselijke arbeiders nodig zullen zijn in de haven dan nu. „Je ziet het al op de terminals: daar zijn bijna geen mensen meer, alleen maar robots. Drones zijn ook vliegende robots natuurlijk.”

Hij denkt dat het onvermijdelijk is. „Van het conflict met de bonden krijg ik zelf weinig mee. Ik werk pas kort in de haven maar ben verrast door wat er allemaal gebeurt: er zijn allerlei innovatieve bedrijven die elkaar versterken. In dezelfde loods waar wij zitten, zit bijvoorbeeld een composietenbedrijf dat een beter materiaal bedacht voor onze drones.”