Dit zijn de boeken die we vandaag voor je bespreken

Met John Banville, Kees ‘t Hart, Benno Barnard, K. Schippers, Dirk Leyman en K. Schippers.

Welke schrijvers deden het goed dit jaar? Waarom faalden bestsellerauteurs? Schreven ze meer van hetzelfde of een te dik boek? En waar bleven het spektakel en het experiment? Boekenredacteur Arjen Fortuin geeft antwoord in zijn ‘boekenbalans’, zijn traditionele eindejaarsoverzicht.

9200000046118885

In De blauwe gitaar, de nieuwe roman van de Ierse schrijver John Banville (1945), doet de verteller graag dingen in het geheim, terwijl iedereen hem doorheeft. Het zorgt voor een fijn en bloemrijk spel vol speelse ironie, dubbele bodems en ontsnappingsluitjes. (●●●●○)

De Braziliaanse schrijfster en oud-actrice Fernanda Torres (1965) schreef met Einde een verdienstelijk debuut met een indringend portret van een groep van vijf vrienden, elk met zijn eigenaardigheden en eigen dood. Vanuit hun sterfmomenten krijgt het groepsportret gaandeweg steeds meer contouren. (●●●○○)

Schrijver en criticus Kees ’t Hart (1944) vraagt zich in Het gelukkige schrijven af of een schrijver zijn eigen geluk moet nastreven of de lezer iets moet bieden. Hij wil proza dat waxinelichtjes naar de Gouden Koets gooit. (●●●●○)

index

Wist u wel dat Frédéric Chopin altijd een potje Poolse aarde bij zich droeg? Na zo’n mededeling lees je vanzelf verder Mijn gedichtenschrift van Benno Barnard, een fraaie bundel met 55 levendige stukken over en met vertaalde poëzie, en over zoveel meer dan dat. (●●●●○)

Met de vanzelfsprekendheid van een zonsopgang duiken in Niet verder vertellen, de nieuwe roman van de kalme kijker K. Schippers, weer vele observaties op van ruimte en licht. Je zet veel streepjes in dit boek, onder prachtige zinnen. (●●●●○)

Fictie of non-fictie? Menig schrijver baseert zich tegenwoordig op een waargebeurd verhaal. Maar dat was bij menig klassieke auteur niet veel anders, zo blijkt uit Dirk Leymans Lezen, een gebruiksaanwijzing, een boek vol ‘reality checks’.(●●●●○)

lezen-een-gebruiksaanwijzing-dirk-leyman-boek-cover-9789463100038

Jarenlang schreef dichteres en vertaalster Elly de Waard over popmuziek. Ze interviewde ook haar helden, onder wie David Bowie en Bryan Ferry. Die stukken, nu verzameld in Het jasje van David Bowie, waren opvallend kritisch, nu een zeldzaam fenomeen.(●●●●○)

    • Roderick Nieuwenhuis