Dit kun je met open data over bomen in Utrecht

Fietsen langs de oudste bomen of alle naaldbomen van de stad.

Foto Bram van de Biezen / ANP

Utrecht staat vol kerstbomen, ook ná december. De Utrechtse Internet Courant (DUIC) heeft zich verdiept in de beschikbare data over bomen in Utrecht, en maakte een leuk kaartje van alle dennen, sparren en lariksbomen in de stad.

Utrecht heeft 690 naaldbomen, in wel 23 soorten. De meeste staan aan de oostkant van Utrecht. In de nieuwe wijk Leidsche Rijn staan er juist heel weinig. “Wellicht zijn deze prikkelende groenblijvers in de vergetelheid geraakt bij de Utrechtse landschapsarchitecten”, oppert DUIC.

Fietstocht langs de oudste bomen

DUIC maakte met Google Maps ook een route langs de oudste bomen van Utrecht, gebaseerd op de bomenkaart van de gemeente. Op die kaart staan de gegevens van ruim 200.000 bomen in 375 soorten: naam, nummer, jaar van aanplant en locatie.

Fiets langs een zomereik uit 1799, een Hollandse linde uit 1710 en een Japanse noteboom uit 1740.

De route:

Meer over de mogelijkheden van open data in Utrecht bij DUIC.

    • Mirjam Remie