Deze filmseries brachten het meeste geld op

Star Wars-film zeven kwam, compleet met hype, deze week uit. Is de serie space opera’s qua geld ook de meeste succesvolste franchise?

Screenshot Star Wars: The Force Awakens

Je moet onder een steen geleefd hebben, of op een verlaten zandplaneet in een sterrenstelsel héél ver weg, om niet te hebben meegekregen dat deze week een nieuwe Star Wars-film in de bioscoop verscheen. Star Wars: The Force Awakens is alweer de zevende film in de serie space opera’s. Voor nummer acht staan de acteurs inmiddels alweer op de set, en de negende film is ook al aangekondigd. Net als een stand alone spin-off.

Niet zo gek. Recensenten en fans zijn dol op de films en op vervolgfilms in het algemeen. En daarom ook de studio’s, want sequels en prequels brengen nogal wat geld op. Tegenwoordig krijgen zelfs verfilmingen van boeken nog vervolgen die nooit door de oorspronkelijke auteur in een boek vervat zijn. Deze week kwam bijvoorbeeld de trailer uit van Fantastic Beasts and Where to Find Them: een film die zich in het Harry Potter-universum afspeelt.

En ook de honger van de makers van de Hunger Games-films is niet gestild nu het laatste boek verfilmd is. Er moeten snel prequels komen.

Dit zijn de filmseries, ook wel franchises genoemd, die het meeste geld hebben opgeleverd. Het gaat om het geld dat verdiend is in Noord-Amerikaanse bioscopen. Wereldwijd brachten ze dus nog meer op, helemaal als je de home media-verkoop (VHS, dvd, BluRay, legale downloads) en merchandise er nog eens bij op zou tellen. De succesvolste franchise qua geld is de reeks superheldenfilms van Marvel, waaronder bijvoorbeeld Captain America en The Avengers vallen. Star Wars staat op drie, maar daar is het geld van de nieuwste film nog niet bij meegeteld.

    • Joram Bolle