Delft moet beveiliging Vermeer verbeteren

Beveiliging kost de gemeente Delft 2,2 miljoen euro

Het Straatje van Vermeer. Beeld Rijksmuseum

„Een smak geld” noemt de wethouder het: 2,2 miljoen euro voor de beveiliging van Museum Prinsenhof in Delft, waar van 25 maart tot 17 juli Het Straatje van Vermeer is te zien. Vanavond wijdt de gemeenteraad een extra vergadering aan die 2,2 miljoen. Ferrie Förster, wethouder van cultuur: „Er zullen kritische vragen worden gesteld, maar je moet ook pragmatisch zijn, deze investering zat eraan te komen.”

Inderdaad was vernieuwing van de beveiliging voorzien voor 2018, inclusief een reservering van 1 miljoen euro. Maar voor de tijdelijke komst van Het Straatje (waarvan vorige maand het precieze adres werd gevonden) stelde het Rijksmuseum extra eisen. Dus werd „een uitvoerige scan gedaan”. Wat bleek: de beveiliging was niet alleen onvoldoende voor een topstuk als Het Straatje, maar ook voor de huidige collectie. Intussen zijn maatregelen genomen.

In een notitie voor de gemeenteraadsvergadering van vanavond spreekt het college van B en W over „urgentie”: „Uitstel van de tentoonstelling is niet mogelijk, vanwege een afspraak met bruikleengevers dat de stukken half juli terugmoeten.” En ook: „De datum van de opening is al breeduit gecommuniceerd.”

Directeur Patrick van Mil van Museum Prinsenhof is van plan vanavond bij de vergadering te zijn. Het is veel geld, weet hij ook, „en er zal worden gevraagd: waarom horen we het nu pas”. Maar dat komt dus doordat „voor het eerst grondig op alle mogelijke situaties is getest”. Over die situaties en wat er moet worden aangepast doet hij geen mededelingen.

Ook Van Mil verwacht dat „politieke partijen het nut zullen inzien van de investering” die er „toch al aankwam”, in elk geval voor een deel. Voor de werkzaamheden zal Museum Prinsenhof in januari dichtgaan. De Jan Schoonhoven-tentoonstelling blijft wel open. Wie in die maand naar het museum komt krijgt een kortingskaartje voor de tentoonstelling ‘Vermeer komt thuis’. Overigens komen vanavond behalve de kosten voor de beveiliging ook de kosten van die tentoonstelling aan de orde. Die bedragen 885.000 euro.

Hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, Frans Grijzenhout presenteerde 19 november in het Rijksmuseum zijn ontdekking na archiefonderzoek dat Vermeers straatje zich moet bevinden op Vlamingstraat 40 en 42 in Delft