De ‘meest gehate man van 2015’ is gearresteerd

In de VS is ‘de meest gehate man van 2015’ gearresteerd op verdenking van fraude. Dat schrijft Wired.

Martin Shkreli werd het afgelopen jaar verguisd omdat hij een pharmaceutisch bedrijf opkocht en vervolgens de prijs van een belangrijk medicijn voor AIDS-patienten van 13,5 dollar opschroefde naar $750 per pil.

Toch heeft zijn arrestatie daar niks mee te maken. Shkreli werd door de FBI achter zijn computer vandaan geplukt omdat hij er van wordt verdacht via een ponzi-scheme - een soort pyramidespel - geld van een van zijn bedrijven gebruikt te hebben om investeerders die in zijn hedge-fund geld verloren hadden af te betalen.

Het nieuws van zijn Shkreli’s arrestatie werd op Twitter met gejuich en hoon ontvangen.

Een paar weken geleden kocht Shkreli voor twee miljoen dollar de enige kopie van een nieuw album van de Wu-Tang Clan. Twitteraars vragen zich nu af of de plaat door de FBI in beslag genomen zal worden en daarmee wellicht voor iedereen beschikbaar komt. De FBI laat weten dat dit niet het geval is:

Shkreli is voorlopig op borgtocht vrij.

‘Amazon gaat vrachtvliegtuigen aanschaffen’

Amazon zou plannen hebben om vrachtvliegtuigen te kopen om zelf goederen te kunnen gaan vervoeren, in plaats van afhankelijk te zijn van vervoersbedrijven als UPS of FedEx. Dat schrijft Quartz.

De internetwinkel zou ‘wellicht 20’ grote 767 vrachtvliegtuigen van Boeing willen aanschaffen. Amazon zou de vliegtuigen niet zelf gaan vliegen, maar alleen verantwoordelijk zijn voor de exploitatie van de vloot. In Seattle zouden al testvluchten uitgevoerd zijn.

Zelf vliegtuigen aanschaffen is een prijzige investering voor Amazon, maar past wel binnen de ambities van de Amerikaanse internetgigant, waar de nadruk tegenwoordig ligt op snelle bezorging. Ook legt het bedrijf zich steeds meer toe op de logistieke kant van het online winkelen.

Volgens Quartz heeft Amazon nog een hele lange weg te gaan voordat het met grote Amerikaanse en internationale vervoersdiensten kan concurreren, maar zitten er financiële voordelen aan het hebben van meer controle over het distributieproces.

Amerika opent eerste ‘Internet der dingen’-winkel

In Californië is de eerste winkel geopend die zich uitsluitend richt op het verkopen van ‘Internet der dingen’- gadgets, zoals domotica, apparaten die bijhouden hoeveel je slaapt en interactief kinderspeelgoed. Dat meldt The Wall Street Journal.

In de winkel staan onder meer de Gi Flybike, een opvouwbare elektrische fiets waarvan je de verlichting kun aansturen met je smartphone, en Stack Lighting, peertjes die hun sterkte en kleur onder andere aanpassen aan de tijd van de dag.

Volgens de eigenaren lenen ‘Internet der dingen’-gadgets zich bij uitstek voor winkelverkoop, omdat de apparaten meestal vrij duur zijn en consumenten ze daardoor liever eerst willen uitproberen voor ze tot aankoop overgaan. Ook zijn sommige apparaten vrij ingewikkeld om te besturen en dan is kundig winkelpersoneel handig. Alle te koop aangeboden apparaten zijn in de winkel te gebruiken, want als mensen een gadget kunnen testen is de kans dat ze hem vervolgens kopen aanzienlijk groter.

De winkel, B8ta, is 130 m2 groot biedt ook plaats aan bedrijven die hun nieuwste interactieve gadgets aan het publiek willen presenteren voor ze de verkoop in gaan. Voor gadgets die al wel te koop zijn wil de winkel de fabrikanten real-time op de hoogte houden met verkoopcijfers en aandacht van klanten voor hun product.

    • Ester Meerman