Controversiële farma-CEO Martin Shkreli stapt op

De 32-jarige farmaceutische ondernemer werd donderdag door de FBI gearresteerd.

Martin Shkreli Foto Craig Ruttle / AP

De 32-jarige farmaceutische ondernemer Martin Shkreli die donderdag is gearresteerd door de FBI, is opgestapt als CEO van Turing Pharmaceuticals. Dat meldt persbureau Reuters. De controversiële CEO van Turing Pharmaceuticals werd opgepakt in verband met een onderzoek naar fraude via een voormalig speculatief beleggingsfonds, MSMB Capital Management, en farmabedrijf Retrophin. Shkreli leidde beide bedrijven.

Het bedrijf Retrophin, dat hij in 2011 oprichtte, moest Shkreli eerder dit jaar verlaten omdat hij het bedrijf zou hebben misbruikt voor zijn eigen financiële gewin. Retrophin kocht onder andere oudere medicatie op en dreef vervolgens de prijs behoorlijk op.

Shkreli werd door zijn eigen raad van bestuur uit het bedrijf gezet. De bestuurders startten een rechtszaak tegen hem; ze beschuldigen hem ervan het farmaceutische bedrijf te hebben gebruikt als een persoonlijke spaarpot. Met een deel van de inkomsten zou hij boze investeerders van zijn eigen hefboomfonds terugbetalen.

Prijsverhoging

Na zijn vertrek begon Shkreli Turing Pharmateucals: een farmabedrijf dat het medicijn Daraprim verkoopt. De jonge ondernemer kwam opnieuw onder vuur te liggen omdat hij de prijs van dat opgekochte medicijn vijftig keer duurder maakte. De prijs van Daraprim, een medicijn tegen de potentieel dodelijke ziekte toxoplasmose, ging binnen een dag van 13,50 dollar naar 750 dollar (670 euro) per pil.

De kritiek die hij daarop kreeg, leek hem niet te raken. Toen Hillary Clinton zijn prijsverhoging namelijk afkeurde, doneerde Shkreli 2.700 dollar (2.468 euro) aan de campagne van Bernie Sanders, die net als Clinton de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen najaagt. Sanders wilde Shkreli’s geld niet gebruiken en doneerde het aan een gezondheidsorganisatie.

    • Maarten Back
    • Carlijn Vis