Breuk Ajax en Cruijff, maar voor hoe lang?

Ajax en clubicoon Johan Cruijff kunnen niet altijd met, maar ook niet zonder elkaar. Is de breuk nu definitief?

Als speler vertrok Johan Cruijff twee keer bij Ajax met ruzie. Met slaande deuren verliet hij zijn club als trainer en als technisch adviseur was hij al weg voordat hij begon. Steeds hetzelfde patroon: afstoten, aantrekken. Maar uitgerekend nu Cruijff (68) ernstig ziek is, lijkt de breuk definitief met de club waar hij als tienjarig jochie begon en die hij als geen ander groot maakte.

Unaniem spraken de leden van Ajax donderdagavond het vertrouwen uit in de bestuursraad, tegen de zin van Cruijff. Het clubicoon trok zich onlangs terug als adviseur van Ajax, omdat hij vond dat het in 2011 ingevoerde ‘plan-Cruijff’ niet goed werd uitgevoerd en omdat hij zich niet kon vinden in het ontslag van hoofd jeugdopleiding Wim Jonk. Alleen als de leden ‘hun’ bestuursraad zouden wegsturen, was het erelid bereid om terug te keren.

1 Breekt Ajax met Cruijff?

Bij de unanieme steun voor de bestuursraad klonk direct de wens tot verzoening. „Ik hoop dat hij hier altijd blijft komen”, sprak voorzitter Hennie Henrichs. „Het plan-Cruijff blijft de leidraad bij Ajax.” Erevoorzitter Michael van Praag wil bemiddelen, zei hij. „Op een geschikt moment ga ik proberen de scherven tussen Cruijff en Ajax te lijmen.”

2 Waar gaat het conflict over?

De door Cruijff gesteunde Jonk stelt in een brief aan de leden dat Ajax het plan-Cruijff niet uitvoert. Volgens Jonk werd hij in die visie gesteund door de bestuursraad. Maar voorzitter Henrichs stelt dat Jonk zichzelf isoleerde van de andere leden van het zogenoemde technisch hart, de trainers Frank de Boer en Dennis Bergkamp en de directeuren Marc Overmars en Edwin van der Sar. „Wim was voor niemand meer bereikbaar.” In een interview in Voetbal International gaat Bergkamp in op het verschil in visie binnen het technisch hart. Jonk en de eveneens vertrokken Ruben Jongkind „lieten de opleiding steeds verder van het voetbal wegdrijven”. Bergkamp pleit voor meer ‘voetbal’ in de opleiding, met techniek als basis. Een conflict met Cruijff? „Ik stond en sta volledig achter de voetbalvisie van Johan. Maar ik ben geen marionet.”

3 Breekt Cruijff nu met Ajax?

Toeval of niet, maar in De Telegraaf hield Cruijff maandag net als Bergkamp een pleidooi voor een terugkeer naar de techniek, „van Ajax tot het schoolelftal”. Dat hij er zelf actief bij betrokken zal zijn, lijkt onwaarschijnlijk. Maar definitief breken? „Ik zal er altijd voor de club Ajax zijn”, stelde hij maandag nog.

    • Maarten Scholten