Controversiële Amerikaanse handelaar Martin Shkreli gearresteerd door FBI

Martin Shkreli, de omstreden 32-jarige Amerikaanse ondernemer die de prijs voor het medicijn voor de potentieel dodelijke ziekte toxoplasmose met een factor vijftig verhoogde, is donderdag gearresteerd door de FBI. Shkreli werd vermogend door de beurshandel en richtte daarna een aantal biotechbedrijven op. Hij is opgepakt in verband met een onderzoek naar fraude via een voormalig speculatief beleggingsfonds, MSMB Capital Management, en farmabedrijf Retrophin. Shkreli leidde beide bedrijven. Het bedrijf Retrophin, dat hij in 2011 oprichtte, moest Shkreli eerder dit jaar verlaten omdat hij het bedrijf zou hebben misbruikt voor zijn eigen financiële gewin. Retrophin kocht onder andere oudere medicatie op en dreef vervolgens de prijs behoorlijk op. Na zijn vertrek begon hij Turing Pharmaceuticals: een farmabedrijf dat het medicijn Daraprim verkoopt. De jonge ondernemer kwam opnieuw onder vuur te liggen omdat hij de prijs van dat opgekochte medicijn scherp verhoogde. De prijs van Daraprim ging binnen een dag van 13,50 dollar naar 750 dollar (670 euro) per pil. (NRC)