Bernie Sanders bestraft voor gebruik campagnedata Clinton

Door een softwarefout konden medewerkers van de presidentskandidaat de data van andere campagnes inzien.

Foto Erik S. Lesser / EPA

Bernie Sanders is door het bestuur van de Democratische partij bestraft nadat minstens één medewerker zich toegang had verschaft tot privé-informatie uit de campagne van zijn grootste rivaal, Hillary Clinton. Dat meldt The New York Times.

Door een softwarefout konden concurrerende campagneteams elkaars informatie inzien. Het partijbestuur, de Democratic National Committee (DNC), heeft Sanders nu laten weten dat hij geen gebruik meer mag maken van de kiezersdatabase van de partij.

Sanders en Clinton willen allebei de Democratische partij vertegenwoordigen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november 2016. In het voorjaar zullen er voorverkiezingen worden gehouden, waarin bepaald wordt welke kandidaat een gooi zal mogen doen naar het presidentschap. Daarvoor voeren de verschillende kandidaten nu campagne.

Strategie

Alle kandidaten van de DNC maken gebruiken van een computerdatabase waarin informatie over kiezers is verzameld. Campagneteams gebruiken deze informatie om hun strategie te bepalen, met name in de vroege voorverkiezingen die volgende maand beginnen. Door een fout van softwarebedrijf NGP VAN kon een medewerker van Sanders zoeken naar privé-informatie van het campagneteam van Hillary Clinton.

Als straf mag Sanders nu geen gebruik meer maken van de database. Een woordvoerder van Sanders meldt dat de betrokken medewerker is ontslagen, maar volgens bronnen die The New York Times aanhaalt zijn er vier computeraccounts van Sanders’ campagneteam die de informatie van Clinton hebben doorzocht. De woordvoerder van Sanders heeft niet gereageerd op die beschuldiging.

De berisping van Sanders komt op de vooravond van een debat tussen de Democratische presidentskandidaten. Vrij onverwacht werd hij de belangrijkste concurrent van Hillary Clinton, de favoriet in de race naar het kandidaatschap. De zelfverklaarde socialist is vooral bij jonge kiezers populair. Hij won deze maand de publieksverkiezing voor Person of the Year, die door het blad TIME werd georganiseerd.

    • Wouter van Dijke