Afrikaanse Unie wil vredesmacht in Burundi

De Afrikaanse Unie heeft beloofd dat ze niet zullen toestaan dat er een genocide plaatsvindt in het land.

Een demonstrant tijdens de omstreden herverkiezingen van Burundese president Pierre Nkurunziza. Sinds zijn herverkiezing zijn er meer dan driehonderd mensen gedood in het Centraal-Afrikaanse land. Goran Tomasevic/Reuters

De Afrikaanse Unie (AU) wil een vredesmacht van vijfduizend militairen sturen naar Burundi. Dat heeft een diplomaat die aanwezig was bij het overleg laten weten aan persbureau Reuters. President Pierre Nkurunziza van Burundi heeft 96 uur om een reactie te geven op het plan van de unie. Hij heeft eerder al laten weten niet te wachten op een vredesmacht in zijn land.

Als Nkurunziza niet reageert wordt het plan waarschijnlijk doorgezet door de Vrede- en Veiligheidsraad van de AU. Dat orgaan mag de militairen op pad sturen, ook als de regering van het land van uitzending daar niet mee instemt. De AU heeft beloofd dat ze niet zullen toestaan dat er een genocide plaatsvindt in het land.

‘Burundi op rand van burgeroorlog’

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties waarschuwde woensdag dat er een burgeroorlog dreigt in het Centraal-Afrikaanse land. De VN wil dat er zo snel mogelijk een einde komt aan het geweld en dat alle partijen werken aan een dialoog. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk voerden vorige week nog gesprekken met de VN over de inzet van een VN-vredesmacht.

Het geweld is ontstaan nadat president Nkurunziza begin dit jaar besloot om, ondanks clausules in de grondwet en het vredesakkoord van 2005, voor een derde ambtstermijn te gaan. Hij won deze omstreden herverkiezing waarna aanhangers van Nkurunziza in gevecht gingen met supporters van de oppositiepartijen. Ook de veiligheidsdiensten en milities mengen zich in deze strijd. Sinds april zijn meer dan vierhonderd mensen en gedood en meer dan tweehonderdduizend mensen op de vlucht geslagen.

    • Huib de Zeeuw