Asielstroom zorgt voor grote bevolkingsgroei

Met name vluchtelingen, arbeidsmigranten en teruggekeerde emigranten zorgen volgend jaar voor een bevolkingsgroei in Nederland waardoor de grens van 17 miljoen inwoners royaal wordt doorbroken. Op 1 oktober telde Nederland 16,96 miljoen inwoners. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verwacht dat zich volgend jaar 70.000 asielzoekers als inwoner inschrijven. Een deel van hen is al in het land of komt als nareizend familielid. In totaal rekent het CBS in 2016 op 240.000 immigranten, van wie de meesten arbeidsmigranten of terugkerende emigranten zijn. Daartegenover staan 151.000 emigranten. De natuurlijke bevolkingsaanwas (geboorten minus sterfgevallen) komt volgend jaar uit op 25.000. In 2035 telt Nederland naar schatting 18 miljoen inwoners. (NRC)