Over De Haag

Dönner Kebab

Naamgrapjes zijn ongebruikelijk bij een academische promotieplechtigheid. Maar in Leiden kon Frits Bolkestein zich deze week niet inhouden. De VVD-coryfee was commissielid bij de promotie van Bastiaan Rijpkema, die onderzocht hoe een ‘weerbare democratie’ zich kan verdedigen tegen anti-democratische partijen. Bolkestein vroeg Rijpkema wat hij vond van de stelling dat de sharia „morgen” moet kunnen worden ingevoerd „als tweederde van alle Nederlanders” dit zou willen, zoals justitieminister Donner (CDA) ooit zei. Rijpkema verwerpt die puur formele opvatting van democratie, antwoordde hij. Bolkestein ging verder: „Zouden we dan niet moeten spreken van de heer „Dönner Kebab”? Besmuikt gelach. Maar niet bij iedereen. „De heer Donner is Cleveringa-hoogleraar aan deze universiteit”, tikte de voorzitter van de ceremonie Bolkestein op de vingers.

Lekken is vertrekken

Op de dag dat minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) tegen een motie van afkeuring aanliep, liet hij de Tweede Kamer weten dat hij die eerder niet goed had geïnformeerd. In oktober zei hij dat 22 politieambtenaren vorig jaar zijn ontslagen wegens lekken van informatie: elf kregen voorwaardelijk ontslag, nog eens elf onvoorwaardelijk. Dat laatste klopt niet: het zijn er negen. Of de gelekte informatie klopte, meldt de minister niet.

Een triple A-Kamerlid

Wilders had het over dat „nepparlement”, maar PVV-Kamerlid Tony van Dijck denkt daar anders over. Nederland heeft zijn triple A-rating terug en dat is te danken aan de Kamercommissie Financiën waar hij lid van is. „We zijn er speciaal voor naar New York gevlogen en hebben met Standard & Poor’s gesproken. We hebben ’m terug, dankzij de commissie.” Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) was verrast. „Ik dacht dat het met goed beleid te maken heeft, maar het kwam gewoon door een bezoek van de Kamercommissie. Het is altijd fijn om zoiets aan de parlementaire geschiedenis toe te voegen.”

    • Jos Verlaan