brieven

’t Was weer genieten

Dat was weer genieten gisteren, nietwaar? Zo vlak voor het kerstreces weer zo’n debat waarin we weer heerlijk op elkaar in konden hakken. Om de tegenstander zo diep mogelijk door het stof te laten gaan en als het even kan die ook daadwerkelijk de wedstrijd uit te schoppen.

Inhoudelijk politiek bedrijven die over de grote problemen en uitdagingen van vandaag en morgen gaan, dat is lang zo sexy niet.

Nee, dan toch veel liever dat spektakel van gisteren.

Gezien alle ophef zou een buitenstaander denken dat die Teevendeal zoiets is als de Petrogas-affaire (de Braziliaanse fraudeaffaire waarmee miljarden gemoeid zijn).

Denken jullie echt dat wij op de tribune zitten te juichen als jullie zo direct op man of vrouw spelen? Dit is geen ivoren toren meer, maar een ivoren wolkenkrabber.

Commentaar

Laat Le Pen eens toe

Het commentaar over de Franse regionale verkiezingen roept gemengde gevoelens op (Franse politici krijgen respijt, 15/12). Er is opluchting over het feit dat door een monsterverbond het Front National de toegang tot de macht weer is ontzegd.

In feite is dat echter een blamage voor de democratie. Zou het nu werkelijk zo’n ramp zijn als de stem van zoveel kiezers ook eens zou doorklinken in bestuurlijke centra? Het commentaar constateert dat Marine Le Pen geen extreemrechtse protestpartij wil leiden, maar een brede volkspartij. Ze heeft daarvoor zelfs haar vader verwijderd. Toegang tot het regionaal bestuur zou een goede testcase zijn geweest. Een (centrum)rechtse partij is toch op zichzelf al niet iets om van te griezelen?

Een radicaal verleden wordt bij links wel geaccepteerd. De SP heeft maoïstische wortels maar daar praat niemand meer over.

Democratie is er ook voor partijen die niet de eigen keuze zijn. Dat wil er toch maar moeilijk in.

A.L. de Werker Haren

Correcties en aanvullingen

TV-gegevens

In Tv-gegevens flink goedkoper (15/12, p. C9) staat dat de programmagegevens 0,13 cent per tv-gids kosten. Dat moet zijn: 1,3 cent.

    • A.L. de Werker
    • Robin Bakkerus Nuenen