Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Siemens betaalt voor het eerst mee aan nieuwbouw ziekenhuis

Beeld OZG
Beeld OZG

Voor het eerst betaalt een leverancier van medische apparaten mee aan de bouw van een heel ziekenhuis. Het Duitse concern Siemens, dat over een eigen bank beschikt (Siemens Bank GmbH), verstrekt samen met ABN Amro een krediet van 58 miljoen euro om de bouw van een ziekenhuis in Groningen mogelijk te maken.

Het gaat om de Ommelanden Ziekenhuis Groep (1.000 werknemers, 100 miljoen omzet) die in Scheemda een geheel nieuw ziekenhuis bouwt (totale investering 110 miljoen). De vestigingen in Delfzijl en Winschoten zullen sluiten.

De nieuwbouw maakt onderdeel uit van de vorig jaar aangekondigde reddingsoperatie waarbij het ziekenhuis wordt ingelijfd door het Universitair Medisch Centrum Groningen. De medisch specialisten verlaten hun maatschap en komen in loondienst.

Verzekeraar Menzis heeft vorig jaar een omzetgarantie van tien jaar gegeven om het ziekenhuis te laten voortbestaan, dit tot groot ongenoegen van bijvoorbeeld het Groningse Martini Ziekenhuis.

Siemens Healthcare is tegelijk met de financiering van de nieuwbouw een langjarige verbintenis aangegaan met het ziekenhuis. Hierbij zal het technologieconcern zorg dragen voor de apparatuur voor beeldvormende diagnostiek in de radiologie en cardiologie, zoals MRI-scanners, die met magnetische resonantie werken, en CT-scanners, die met röntgenstraling werken.

Ziekenhuizen, die over het algemeen weinig financiële middelen hebben, gaan steeds vaker langdurige contracten met toeleveranciers aan. Philips heeft met circa tien ziekenhuizen in Nederland allianties gesloten en veertig van zulke samenwerkingsverbanden wereldwijd.

Siemens is de eerste die zo’n samenwerkingsverband nu ook combineert met de financiering van huisvesting. Volgens Siemens blijft het concern met dit besluit de concurrentie een stap voor. Siemens is van plan om vaker ziekenhuizen financieel te steunen als strategische partner.