Veertien aanhoudingen na rellen Geldermalsen

Vanmorgen om 11.00 uur is er een persconferentie op het stadhuis in Geldermalsen.

Protest bij het gemeentehuis van Geldermalsen. Foto Jeroen Jumelet / ANP

De politie in Geldermalsen heeft zeker veertien mensen opgepakt na rellen tegen de komst van een asielzoekerscentrum. Dat meldt een woordvoerder van de politie. Betogers probeerden het stadhuis binnen te dringen waar op dat moment een raadsvergadering plaatsvond over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum in 2016.

Woensdagavond ging het al snel na het begin van de vergadering mis. Groepjes betogers vernielden de hekken rond het gemeentehuis en gooiden vuurwerk en flessen drank naar de raadszaal.

De raadszaal, waar tot diep in de nacht vergaderd had moeten worden, werd na een half uur na aanvang ontruimd. In het gebouw waren zo’n driehonderd mensen aanwezig. Buiten greep de politie in met wapenstokken en werden waarschuwingsschoten gelost.

Persconferentie

Korte tijd was sprake dat er een verdacht pakketje in de gevel van het gemeentehuis in Geldermalsen zat, maar al snel bleek het te gaan om een niet ontploft stuk zwaar vuurwerk. De EOD kwam daarom te plaatste om het stuk te verwijderen. Rond 23.00 uur liet de politie weten dat de rust was wedergekeerd in Geldermalsen.

Geldermalsen (zo’n 11.000 inwoners) overweegt medewerking aan de komst van een asielzoekerscentrum in 2016, zo maakte de gemeente vrijdagavond bekend. Het azc moet tien jaar lang plaats bieden aan 1.500 mensen en moet een plek vinden op het bedrijventerrein Hondsgemet, langs de A15. De gemeente dreigt 12,5 miljoen euro te moeten afboeken op het terrein. Zij kocht grond van boeren en investeerde in ontsluiting, maar door de crisis en concurrentie van andere gemeenten werd het terrein een hoofdpijndossier.

Vanmorgen om 11.00 zal door de gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie in het gemeentehuis van Geldermalsen een persconferentie gehouden worden.

Twitter avatar POL_Gelderland Politie Gelderland Tot zover de berichtgeving over Geldermalsen. Donderdag 17 december om 11.00 u persconferentie door Driehoek op gemeentehuis.
    • Maarten Back