‘Zeker 15 agenten bestraft om lekken naar criminelen’

Het gaat volgens de politie niet om structurele corruptie, zoals bij politiemol Mark M.

Foto Frank van Beek/ANP

In de afgelopen drie jaar zijn zeker vijftien agenten bestraft omdat ze informatie hebben gelekt naar criminelen. Dat meldt RTL Nieuws donderdagochtend.

Het gaat om zaken als tegen betaling tippen van henneptelers over een op handen zijnde inval, een agent die verloofd is met een drugscrimineel of een agent die opduikt in een liquidatieonderzoek.

‘Niet vergelijkbaar met politiemol uit Weert’

Volgens de politie gaat het niet om “structureel en op grote schaal bevragen van politiesystemen” en wordt er “niet altijd bewust” gelekt. Dat is wel het geval bij de politiemol Mark M. uit Weert. Hij heeft uit tientallen strafrechtelijke onderzoeken onrechtmatig informatie gekregen, zo liet de hoofdofficier van justitie van Oost-Brabant Nicole Zandee weten aan NRC.

Bij de politie werken 60.000 mensen. In de afgelopen drie jaar werden 212 van hen berispt: zij kregen voorwaardelijk ontslag. 262 politiemedewerkers werden onvoorwaardelijk ontslagen en nog eens 23 agenten namen zelf ontslag, zo blijkt uit het onderzoek van RTL.

    • Huib de Zeeuw