River Plate naar finale op WK, nu FC Barcelona nog

Voordat het WK voetbal voor clubteams in Japan vorige week begon, stond de finale al vast: FC Barcelona-River Plate. Maar woensdag scheelde het weinig of River Plate, een van de grote clubs uit Buenos Aires, was uitgeschakeld in de halve finale. Sanfrecce Hiroshima, de kampioen van Japan, wenste zich niet aan het meest logische scenario te houden. De 15.000 meegereisde supporters uit Argentinië zagen in Osaka hoe hun club de grootste moeite had om de Japanners te verslaan, door een doelpunt van aanvaller Lucas Alario, in de 72ste minuut: 1-0.

Op de twaalfde editie van het toernooi in zijn huidige vorm treffen de kampioenen van de continenten elkaar, Hiroshima mocht als vertegenwoordiger van het gastland meedoen. De ‘thuisploeg’ had de halve finale bereikt door zeges op Auckland City, de kampioen van Oceanië, en op TP Mazembe uit Congo, de clubkampioen van Afrika.

Net als Zuid-Amerikaans kampioen River Plate plaatste Barcelona zich direct voor de halve finale. De ploeg vloog naar Japan na het gelijkspel van afgelopen weekend tegen Deportivo La Coruña, in het eigen Camp Nou. De winnaar van de Champions League speelt donderdagmiddag vroeg (Nederlandse tijd) tegen de kampioen van Azië, het Chinese Guangzhou Evergrande FC, van de Braziliaanse coach Felipe Scolari.

Als winnaar van de Copa Libertadores debuteerde River Plate woensdag op het WK, dat zeven deelnemers telt. Woensdag won het Mexicaanse Club América – de club waar Leo Beenhakker in 2003-2004 trainer was – de strijd om de vijfde plaats, na een 2-1 zege op TP Mazembe.

River Plate gold vooraf als de enige serieuze uitdager van Barcelona, dat als favoriet naar Japan kwam. De club van coach Luis Enrique veroverde de wereldbeker in 2009 en 2011 en kan de eerste club worden met drie wereldtitels. De afgelopen acht jaar was het steeds een Europese ploeg die wereldkampioen werd. Het Braziliaanse Corinthians doorbrak in 2012 de hegemonie van Europa door Chelsea te verslaan.

De finale is zondag in Yokohama, vanaf 11.30 uur (Nederlandse tijd), live te zien op NPO2.