Holleeder spreekt niet in de zaak tegen Dino S.

Holleeder regelt daarnaast embargo voor de verspreiding van zijn verklaringen in zijn eigen strafzaak.

Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Willem Holleeder beriep zich vandaag tijdens zijn verhoor in de rechtbank op zijn verschoningsrecht. Hij werd vandaag verhoord in de zwaarbeveiligde rechtszaal op Schiphol, waar het draait om zeven moorden die werden gepleegd tussen 1993 en 2006. Daarvoor staat Dino S., een rivaal van Holleeder, terecht.

Holleeder vermijdt de vragende blik van zijn voormalige vriend Dino S. als hij gekleed in het zwart de rechtszaal op Schiphol binnenkomt. Meteen na het afleggen na de belofte is duidelijk dat Willem geen enkele vraag wil beantwoorden. “Verschoningsrecht”, klinkt het zelfs als de voorzitter van het hof vraagt of hij familie is van een van de verdachten. Na overleg met zijn advocaat, komt er alsnog een nee.

Maar daarna negeert Holleeder iedere vraag en geeft de voorzitter van het hof al snel de moed op. Dino trekt de microfoon nadrukkelijk naar zich toe als hij de gelegenheid krijgt om vragen te stellen. Het tempo waarmee hij dat vervolgens doet, laat iets zien van de woede die Dino in zich draagt.

“Sinds wanneer kennen wij elkaar?”, vraagt Dino.
“Verschoningsrecht”, zegt Willem.
“Hebben jij en ik wel eens gesproken over liquidaties?”, vraagt Dino.
“Verschoningsrecht”, zegt Willem.
“Waarom noem jij mij een verrader?”, vraagt Dino.
“Verschoningsrecht”, zegt Willem.
“Waarom wil je mij dood hebben?”, vraagt Dino.
“Verschoningsrecht”, zegt Willem.

“Dit heeft geen zin”, zegt Ruud Veldhuisen, de voorzitter van het gerechtshof, nogmaals. “Het is een beetje een soufflé, meneer Holleeder”, zegt Veldhuisen. Willem gniffelt een beetje als Veldhuisen uitlegt wat hij bedoelt. De voorzitter vraagt hoe het zit met de schriftelijke verklaring die Holleeder heeft afgelegd in de strafzaak waarin hij zelf verdachte is. Wil hij misschienin de toekomst wel vragen zou willen beantwoorden. “Ik ben niet van plan om in deze zaak een verklaring af te leggen”, zegt Holleeder. “U kunt in de toekomst kijken?”, vraagt Veldhuisen. “Nee, maar het is wel mijn verwachting dat ik me op mijn verschoningsrecht zal beroepen.”

Daarna maakt de voorzitter een einde aan het getuigenverhoor. Holleeder vertrekt. Opnieuw mijdt hij nadrukkelijk de vragende ogen van zijn rivaal Dino S. Als Willem weg is, praat Dino druk gesticulerend na met zijn advocaat. De woede is nog niet verdwenen.

Al snel daarna ontstaat er verbazing als blijkt dat Willem Holleeder in zijn eigen strafzaak een embargo heeft weten te regelen voor de verspreiding van zijn eigen verklaringen. Die mogen niet worden gedeeld met anderen zolang de zussen van Holleeder nog worden gehoord als getuigen in de zaak van Willem, zo meldt het Openbaar Ministerie. De advocaat-generaal:

“Deze afspraak is gemaakt omdat Holleeder anders waarschijnlijk niet mee zou willen werken aan een verhoor in zijn eigen zaak. Maar het is inderdaad een bijzondere afspraak.”

Het roept een uitspraak in herinnering die Astrid Holleeder twee weken geleden deed in dezelfde rechtszaal: “Mijn broer Willem kan heel overtuigend zijn.”

Lees ook: Rivalen in de rechtszaal: Willem Holleeder en Dino S., over de getuigenis van Holleeder vandaag.
    • Jan Meeus