29 verdachten grootschalige drugshandel vrijuit

De rechtbank in Middelburg heeft het OM niet ontvankelijk verklaard.

Foto Piroschhka van de Wouw/ ANP

29 verdachten die zich volgens het OM Zeeland – West-Brabant schuldig maakten aan grootschalige drugshandel gaan voorlopig vrijuit. De rechtbank in Middelburg heeft vanochtend het Openbaar Ministerie (OM) niet-ontvankelijk verklaard in deze drugszaak die al vijf jaar lang duurt.

De rechters nemen het justitie kwalijk dat in het onderzoek bij aanvragen voor de inzet van bijzondere opsporingsmiddelen “structureel en langdurig ontlastende informatie” over verdachten werd achtergehouden. Door dit verzuim “is de waarheidsvinding onherstelbaar gecompromitteerd”, aldus de rechtbank. Een eerlijk proces is daarom niet meer mogelijk, vindt de rechtbank.

De advocaten van de verdachten vroegen de rechtbank vorige maand om te bepalen dat justitie met het onderzoek (codenaam Etenaken) moet stoppen. De raadslieden zijn ontstemd dat de processen-verbaal in het onderzoek vaak niet kloppen. Ontlastende informatie over verdachten zou niet in het dossier zijn opgenomen. De officier van justitie Willem Suijkerbuijk gaf vorige maand toe dat er “onvolkomenheden” zijn in het onderzoek.

Drugshandel, witwassen en fraude

De verdachten in deze zaak hebben zich volgens het OM schuldig gemaakt aan grootschalige drugshandel (hennepteelt), witwassen en fraude. Ze zouden de hele softdrugsketen in Zeeland hebben georganiseerd. Met de opbrengsten zouden ze volgens het OM bonafide bedrijven uit de markt hebben gedrukt. De verdachten zouden zo onder meer het bedrijf Hoogwerkersservice (HWS) in Kapelle hebben gerund.

Het OM is ontstemd over het oordeel van de rechtbank. De hoofdofficier van justitie in Breda, Charles van der Voort, zegt dat in dit drugsonderzoek “in het begin zaken niet goed zijn gegaan maar dat is door de officier van justitie snel aan de advocaten medegedeeld”. Hij noemt het “verbazingwekkend” dat de rechtbank nu zo´n “verstrekkend oordeel” heeft geveld dat “in het geheel niet in overeenstemming is met de huidige jurisprudentie”. Het OM gaat daarom in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch.