Minister smijt glas water naar gouverneur ‘zwamkous’

Een van de frequente vechtpartijen in het Oekraïense parlement. Foto SERGEY DOLZHENKO/EPA

De interne conflicten in de pro-Europese regering van Oekraïne lopen steeds verder uit de hand. Na worstelpartijen in het parlement eerder dit najaar was het deze week raak tijdens een beraad in het presidentiële paleis in Kiev over het anticorruptiebeleid. Minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken raakte zo geïrriteerd door gouverneur Micheil Saakasjvili van Odessa dat hij hem een glas water in het gezicht smeet. Aanleiding was een discussie over de privatisering van de grote chemische fabriek OPZ in Odessa.

In Oekraïne circuleren geruchten dat OPZ in handen wordt gespeeld van een zakenman en ex-parlementariër van het Volksfront van premier Arseni Jatsenjoek en minister Avakov. In het beraad in het presidentiële paleis ondervroeg Avakov Saakasjvili over contacten met de eigenaar van het Russische concern Oeralchim. Volgens Avakov reageerde Saakasjvili „hysterisch”. Om te voorkomen dat hij deze „zwamkous” zou slaan, gooide hij maar met water. Jatsenjoek deed een duit in het zakje en riep Saakasjvili op zijn „gastrol” nu te beëindigen en het land te verlaten.

Saakasjvili, de voormalige president van Georgië, die door president Petro Porosjenko als corruptiebestrijder naar Odessa is gehaald, herhaalde zijn aantijging dat de premier sjoemelt.

Porosjenko trachtte de ruzie dinsdag te sussen door samen met de premier en de parlementsvoorzitter tot kalmte te manen. Donderdag komt het parlement in spoedzitting bijeen.