Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Twee voormalige bestuurders SBM Offshore aangeklaagd

De twee worden beschuldigd van omkooppraktijken om orders in de wacht te slepen van Petrobras.

Een schip van SBM Offshore
Een schip van SBM Offshore Foto: SBM Offshore

De Braziliaanse autoriteiten vervolgen twee voormalige topmannen van SBM Offshore aan wegens corruptie en lidmaatschap van een criminele organisatie. Het zijn Tony Mace die per 2012 opstapte als bestuursvoorzitter, en zijn voorganger Didier Keller.

Zij worden beschuldigd van omkoping van het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras. SBM bouwt en verhuurt drijvende platforms voor de productie en opslag van olie (FPSO’s). Petrobras is de belangrijkste klant.

In totaal heeft de openbare aanklager 13 mensen aangeklaagd, vooral voormalige medewerkers van van SBM en Petrobras. Ook tegen de huidige bestuursvoorzitter Bruno Chabas en commissaris Sietze Hepkema wordt een procedure gestart, in hun geval wegens “persoonlijke verrijking”.

SBM vraagt autoriteiten “om opheldering”

SBM zegt in een reactie “om opheldering” te zullen vragen bij de betreffende autoriteiten en benadrukt dat Chabas in 2012 de omkooppraktijken naar buiten heeft gebracht en dat de jurist Hepkema in mei van dat jaar aantrad als chief governace and compliance officer om herhaling te voorkomen.

De aanklachten volgen op de deal die de voormalige vertegenwoordiger van SBM in Brazilië, Júlio Faerman, eerder dit jaar sloot met de Braziliaanse autoriteiten in ruil voor strafvermindering.

Al langer in opspraak

De Nederlandse maritieme ondernemer SBM Offshore raakte in 2012 in opspraak wegens omkoping. Na een intern onderzoek en een onderzoek van het Nederlandse OM schikte het bedrijf in november 2014 met het OM voor het recordbedrag van 240 miljoen dollar (toen 193 miljoen euro).

Vast was komen te staan dat het bedrijf tussen 2007 en 2011 ongeoorloofde betalingen had verricht aan functionarissen in Equatoriaal Guinea, Angola en Brazilië.

In Brazilië volgde daarop nader onderzoek. Hoewel SBM al in maart van dit jaar een principeovereenkomst sloot met de Braziliaanse rekenkamer (CGU), één van de onderzoeksautoriteiten, is de definitieve schikking in Brazilië nog altijd niet rond. Het aandeel SBM verloor donderdagmiddag na het bekend worden van de aanklachten, 8 procent.