Sterrenregen voor ‘The Force Awakens’

Woensdag eindigde wereldwijd het embargo dat Disney de pers had opgelegd.

The Guardian

Er zijn maar weinig films waarbij ik na afloop pijn in mijn gezichtsspieren heb omdat ik 135 minuten lang heb zitten grijnzen, maar dit is zo’n film. En toen Han Solo en Chewie verschenen had ik een gevoel dat ik sinds mijn 16de niet meer had in de bioscoop: ik wist niet of ik in huilen uit moest barsten of in applaus.

Le Figaro

Geeft drie redenen om te gaan:

1. Na bijna 40 jaar de personages terugzien: wat een plezier en wat een emotie. 2. Een plot die u nog niet kent, vol verwikkelingen. 3. Een nieuwe film die op een ouderwetse manier is gefilmd: dicht op de acteurs en als het kan met echte decors op echt bestaande plaatsen. Het resultaat: een verbluffend waarachtige film.

de Volkskrant

Een knappe prestatie van regisseur-schrijver J.J. Abrams, die aan The Force Awakens ongetwijfeld slapeloze nachten heeft overgehouden. Je zult maar als regisseur de verantwoordelijkheid dragen over een bijkans heilig universum, dat in miljoenen fans voortleeft tot in de allerkleinste details.

The New York Times

Het grote nieuws over Star Wars: The Force Awakens is – spoiler alert – dat hij goed is! [...] Mr. Abrams mag dan een aanbidder zijn zoals elke obsessieve fan van Star Wars, hij heeft een ouderwets escapistische film gemaakt, ook al laat die een futuristische wereld zien waar zijn publiek zich al in thuis voelt. Hij [...] heeft een film gemaakt voor (bijna) iedereen.

Algemeen Dagblad

J.J. Abrams’ debuut als Star Wars-regisseur haalt zeker het niveau van de allereerste film uit de sciencefictionreeks. Zo is de humor terug. Vooral Harrison Ford is op dreef. Hij grossiert opnieuw in droogkomische teksten. Als hij prinses Leia (Carrie Fisher) weer na jaren ontmoet: „Je haar zit anders.” Zij: „En jij draagt nog steeds hetzelfde jasje.

Knack

Om het met de woorden van opper Jedi-master Yoda [...] te zeggen: A masterpiece, this is not. De plot voelt bij momenten langdradig aan, Abrams wijkt nooit echt af van de conventies van de blockbuster, en soms kreunt de film onder het gewicht van zijn eigen, loodzware ambities. Maar laat dat de pret vooral niet drukken. The force is strong in this one!