Sommige inzendingen waren een tikje té bizar, vindt dit jurylid

Nog zes dagen kunnen lezers stemmen op de beste foto van het jaar in de NRC-Nikon fotowedstrijd. Een vakjury selecteerde de twaalf finalisten rondom de verschillende maandthema’s.

Foto Rik Schuiling

Jurylid en voormalig ‘Fotograaf des Vaderlands’ Ilvy Njiokiktjien zag dat de fotografen de thema’s “steeds breder en vrijer gingen benaderen”.

“De inzendingen werden steeds creatiever”, blikt Njiokiktjien terug. “Daar hou ik wel van. Ik kijk graag naar onverwachte en rare beelden.” Bij het thema ‘Beweging’ heeft ze zich tijdens het juryoverleg dan ook sterk gemaakt voor de foto ‘Bewogen of mislukt?’. “Voor die foto heb ik wel even heel hard geroepen ja”, lacht ze. “Die hond lijkt griezelig veel op een mens. Ik vind hem heel verrassend en grappig: Het lijkt wel een alien!”

‘Bewogen of mislukt?’ Foto Nico Beckers

De kwaliteit van de foto’s was volgens Njiokiktjien groot. “Het niveau is veel hoger dan verwacht”, zei ze al bij een eerdere halfjaarlijkse terugblik. “De winnaars die we op de achterpagina publiceren, doen niet onder aan de rest van de krant. En dat terwijl de wedstrijd voor iedereen open staat, zowel voor professionals als amateurs.”

“Ik geef veel lezingen op fotoclubs en heb ook daar gemerkt dat amateurfotografen vaak heel erg goed zijn. Ze durven te experimenteren. Zij hebben niet de druk van een opdrachtgever en kunnen daarom de tijd nemen om hun camera goed te leren kennen en dingen uit te proberen. Dat levert vaak mooie shots op.”

Een andere grote favoriet van Njiokiktjien is de foto ‘File’ bij het eerste thema ‘De Mens’. “De foto is erg herkenbaar. Hij lijkt alledaags, maar is dat allerminst omdat het een moment is wat mensen doorgaans niet vastleggen. Een file is niet iets waar je aan denkt wanneer je een mooie foto van iets wilt maken.”

Foto Marijke

‘File.’ Foto Marijke

Niet alle fotografen slaagden even goed in het vastleggen van het gewone leven. “Snapshots van zomaar een kat op de bank of een selfie met een kopje thee in de trein winnen geen fotowedstrijd.” Andere inzendingen waren dan weer een tikje té bizar, zoals de halfnaakte vrouw met een vissenkom en een wortel. “We hebben er wel erg om gelachen.”

Uit de inzendingen van de NRC-Nikon Fotowedstrijd koos een vakjury maandelijks de favoriete foto. Lezers bepalen nu wie van de twaalf de jaarwinnaar wordt. Stemmen kan tot en met 22 december op foto.nrc.nl. Stemmers maken kans op een fotoboek.

    • Joke Beeckmans