Raadhuis bestormd, politie lost schoten

Een raadsvergadering over de komst van een groot azc kon woensdagavond niet doorgaan toen het buiten de zaal tot relletjes kwam.

Buiten het gemeentehuis van Geldermalsen stonden woensdagavond honderden actievoerders. De politie werd bekogeld met vuurwerk, stenen en flessen. Die loste enkele waarschuwingsschoten. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Het debat over de komst van 1.500 asielzoekers naar Geldermalsen had tot diep in de nacht moeten duren. Maar de raadsvergadering werd woensdagavond na een half uur gestaakt. Relschoppers wierpen dranghekken omver en gooiden zwaar vuurwerk en stenen tegen de ruiten, waarna de politie hard optrad.

De avond in Geldermalsen begint met vreedzaam protest. Twee jonge vrouwen hangen een spandoek op een hek: geen racist, maar realist. Een oudere man rolt zorgvuldig een poster van Geert Wilders uit. Hij heeft de hoop dat de PVV-leider komt. Want 1.500 vluchtelingen in een dorp van bijna 11.000 inwoners, dat past niet, zeggen ook de mensen die hebben meegelopen in een protestmars.

Een kwartier voor de vergadering wordt de stemming grimmiger. Jonge mannen met capuchons of bivakmutsen verzamelen zich voor de hekken. Ze drinken bier of roken een joint. „Zeg nee tegen het azc”, scanderen ze op de maat van melodieën uit voetbalstadions. Vuurwerk en drank vliegen tegen de ramen, als burgemeester Miranda de Vries (PvdA) het woord neemt. „De Vries, neem je rotzooi mee.”

Enkele tientallen mannen tellen steeds opnieuw af, alsof ze bij nul de hekken zullen bestormen. Dat gebeurt ook. Anderen wrijven zich in de handen: het hek staat open, de vergadering is verziekt. Relschoppers zoeken de confrontatie met de agenten. De raadszaal, waar zestig inwoners steeds drie minuten spreektijd zouden krijgen, is dan al ontruimd. „Geen paniek”, klinkt het als de gasten zich verspreiden in het gemeentehuis.

Tien minuten later arriveren vijf bussen met ME. Jongens gooien met cobra’s, vuurwerk dat het plein doet trillen. De politie grijpt in met wapenstokken, lost waarschuwingsschoten en verricht aanhoudingen. Als de bussen vertrekken, blijft een relschopper met een vlaggenstok inslaan op een voorruit. De menigte juicht.

Als de ME opnieuw charges uitvoert, is de vergadering al definitief stilgelegd. Burgemeester De Vries twittert dat ze „in en in verdrietig” is. En: „En dan zeggen mensen [dat ze] bang zijn voor asielzoekers.” Een omwonende zegt: „Misschien komen deze gasten wel helemaal niet uit Geldermalsen.” Ook in Steenbergen (Brabant) verstoorden buitenstaanders in oktober een inspraakavond

Een ondernemer van het bedrijventerrein Hondsgemet, waar het azc zou komen, baalt. Nu heeft hij nog geen helderheid. Verderop stappen vier jongens in hun auto. „Ik ga straks alle filmpjes terugkijken. Kankervet!”

    • Michiel Dekker