Prix de Rome voor Magali Reus (1981)

De Prix de Rome, ingesteld in 1807, is de oudste kunstprijs in Nederland voor beeldend kunstenaars onder de 40 jaar.

Beeldend kunstenaar Magali Reus ontvangt uit handen van koningin Maxima de Prix de Rome 2015, de oudste kunstprijs voor jonge talenten. Foto ANP

Magali Reus is de winnaar van de Prix de Rome 2015. Zij heeft de prijs donderdagmiddag gekregen van minister Jet Bussemaker (Cultuur) in het Appel Arts Centre in Amsterdam.

De Prix de Rome, ingesteld in 1807, is de oudste kunstprijs in Nederland voor beeldend kunstenaars onder de 40 jaar. Sinds 2012 wordt de prijs georganiseerd door het Mondriaan Fonds. De winnaar krijgt 40.000 euro en een werkperiode in de American Academy in Rome.

Magali Reus (1981) krijgt de onderscheiding voor haar nieuwe werk Leaves, een serie van vijf objecten die doen denken aan hangsloten. Van de vier kandidaten voor de prijs was Magali Reus de bekendste. Ze studeerde aan Goldsmiths in Londen, waar ze werkt en woont, exposeert over de hele wereld en krijgt volgend jaar een kleine solotentoonstelling in het Stedelijk Museum.

NRC Handelsblad schreef eerder dat Reus’ beelden het subtiele midden houden tussen herkenbare consumentenobjecten (in dit geval sloten) en ongrijpbare abstracte beelden. De jury van de Prix de Rome noemde de presentatie „prikkelend” en getuigen van een hoge kwaliteit en „een ontwikkeling die nieuwsgierig maakt” naar een volgende stap. Haar werk is „vervreemdend, verleidelijk en afstandelijk tegelijk”, aldus de jury, die is gefascineerd door de „onverklaarbare, maar mooie eigenaardigheid” ervan.

Koningin Máxima was aanwezig bij de uitreiking in. Naast Magali Reus waren ook Hedwig Houben, Christian Nyampeta en kunstenaarscollectief Foundland genomineerd. De vier finalisten zijn beoordeeld op nieuw werk, dat ze gedurende een periode van vijf maanden hebben gemaakt. De werken van zijn nog tot en met 17 januari te zien in de Appel in Amsterdam.

    • Gretha Pama