Hoestende Poetin wil Nobelprijs voor Blatter

De Russische president was bij zijn jaarlijkse ontmoeting met 1.400 journalisten in een redelijk milde bui. Wel noemde hij de Turkse president Erdogan een „likker” van de Amerikanen.

Poetin tijdens zijn persconferentie Foto Maxim Zmeyev / Reuters

Het Kremlin weet wie volgend jaar de Nobelprijs voor de Vrede verdient: niemand minder dan scheidend voorzitter Joseph Blatter van de wereldvoetbalbond FIFA.

Blatter wordt door onder meer de Amerikaanse en Zwitserse justitie verdacht van corruptie. President Vladimir Poetin van Rusland ziet het anders. „Blatter is een zeer respectabel mens die een kolossale bijdrage levert aan het humanitaire domein. Hij gebruikt voetbal als een element voor de samenwerking tussen landen en mensen”, meent de president die van zichzelf zegt dat hij het WK voetbal van 2018 voor Rusland in een „eerlijke strijd” in de wacht heeft gesleept . „Ziedaar aan wie de Nobelprijs voor de Vrede gegeven moet worden”, zei Poetin  donderdag op een massale persconferentie.

De Russische president was tijdens zijn jaarlijkse ontmoeting met 1.400 journalisten in het Wereldhandelscentrum in Moskou ook rond andere thema’s in een redelijk milde bui. Zelfs zijn tegenstanders in binnen- en buitenland bejegende hij aan de vooravond van de feestdagen niet hardvochtig. Zo heeft Turkije zich, doordrie weken geleden langs de grens met Syrië een Russisch gevechtsvliegtuig neer te schieten, weliswaar schuldig gemaakt aan een „vijandige daad”, maar Turkije zelf is daarmee nog geen „vijandige staat”. Zijn toorn is vooral opgewekt door zijn Turkse ambtsgenoot Erdogan, volgens Poetin een „likker” van de Amerikanen.

Ook voorzichtig kritische vragen over zijn binnenlandse politiek ging Poetin zonder cynische agressie uit de weg. Zijn politieke tegenstander Boris Nemtsov, die in februari dit jaar zo ongeveer onder het raam van zijn werkkamer in het Kremlin gedood werd, was het „pad van de politieke strijd” opgegaan. Maar Poetin zelf had nooit een „kwalijke relatie” met hem gehad.

Omgekeerd wilde hij zich niet uitlaten over de beschuldigingen aan het adres van zijn procureur-generaal Joeri Tsjaika die volgens anti-corruptie-activist Aleksej Navalny het criminele circuit van zijn zoon en andere vrienden zou afdekken.

Stil over dochters

De zoon van zijn jeugdvriend Rotenberg, die in de miljoenenbusiness van het rekeningrijden voor vrachtwagens zit, hield Poetin eveneens met een kwinkslag de hand boven het hoofd. Rotenberg was toch geen ambtenaar, antwoordde hij op een vraag waarom ook de kinderen van de bestuurlijke elite een nieuwe heersende generatie weten de vormen.

Alleen over zijn eigen dochter Katja Tichonova, die volgens de nieuwszender RBK een sleutelrol speelt in een lucratief commercieel project van de universiteit van Moskou, zweeg hij. Ook dat zwijgen deed de president behoedzaam. Beide dochters, die bij geruchten in Zuid-Korea respectievelijk Voorschoten zouden hebben geleefd maar naar Poetins zeggen nooit in het buitenland hebben gewoond, leven een „waardig leven” buiten de politieke en zakenwereld, zei hij. In Rusland. En dan te bedenken dat een van die dochters drie tot vier Europese talen en twee Oosterse talen spreekt.

Na drie uur sloot Poetin de massapersconferentie af, een uur eerder dan een jaar geleden. Wellicht was de president niet helemaal bij stem dit keer. Hij kuchte in ieder geval vaak en dronk daarom veel water.

Lees ook: Poetins dochter in miljardenzaken

    • Hubert Smeets