Papieren vliegtuigjes vouwen voor gevorderden

Van kartonnen dossiermappen bouwde Luca Iaconi-Stewart een Boeing 777 na.

Luca Iaconi-Stewart bouwt een kartonnen vliegtuigstoel.
Luca Iaconi-Stewart bouwt een kartonnen vliegtuigstoel. Screenshot YouTube

Het kost je zo’n 10 seconden om een papieren vliegtuig te vouwen. Toch kreeg de Amerikaanse ontwerper Luca Iaconi-Stewart het voor elkaar er meer dan 10.000 uur over te doen. Wat hij maakte was dan ook geen normaal papieren vliegtuig, maar een extreem gedetailleerd schaalmodel van een Boeing 777 uit karton.

De scharnieren van de luiken van het bagageruim, de armleuningen van elke stoel, alle schermen in de cockpit en iedere kabel op het landingsgestel: elk detail van Iaconi-Stewarts vliegtuig klopt. Het toestel bestaat uit duizenden onderdelen, die allemaal uit kartonnen dossiermappen werden gesneden. Op Flickr hield hij nauwgezet zijn voortgang bij.

Het kartonnen schaalmodel biedt een inkijk in de cockpit van de Boeing 777:
Cockpit

Het kartonnen vliegtuig kan openklappen, zodat de Economy Class zichtbaar wordt. Met de honderden stoelen in het vliegtuig is Iaconai-Stewart een hele zomer bezig geweest.
Economy Seat Installation

Zelfs het landingsgestel van het papieren vliegtuig is tot in detail nagemaakt:
MLG Extended

Voor een commercial van Singapore Airlines, die deze maand uitkwam, maakte Iaconi-Stewart een nieuw vliegtuig. De boodschap: “At Singapore Airlines, no detail is too small”.

Benieuwd hoe Iaconi-Stewart te werk gaat? Hij maakte een video waarin hij het landingsgestel ontwerpt en maakt. De video duurt een uur, maar vat ruim tachtig uur werk samen. Het landingsgestel bestaat uit meer dan duizend losse papieren onderdelen en kan in- en uitklappen vanuit de romp van het vliegtuig. Alle kabels en scharnieren komen precies overeen met de werkelijkheid.