Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beurzen en beleggen

Overnamebod op TenCate krijgt te weinig steun

Ruim 60 procent van de aandelen was aangemeld, terwijl de ondergrens op 66,7 procent lag.

TenCate is onder andere producent van kunstgras.
TenCate is onder andere producent van kunstgras. Foto: Toussaint Kluiters/ANP

De verkoop van technisch textielbedrijf TenCate aan investeerder Gilde is nog geen gelopen race. Donderdag hebben TenCate en Gilde in een gezamenlijk bericht laten weten dat na de sluitingstermijn, woensdag, ongeveer 60,55 procent van de aandelen is aangemeld. De ondergrens waarbij Gilde het bod gestand doet, was gesteld op 66,7 procent.

Eerder liet president-commissaris Jan Hovers weten dat bij een aanmeldingspercentage lager dan 66,7 procent de deal niet door zou gaan. Gilde besluit uiterlijk aanstaande maandag of de aanmeldingstermijn wordt verlengd. De kans bestaat dat het laatste deel van de aandeelhouders dan alsnog voor verkoop kiest.

Als Gilde het bod intrekt, kan Sander van Oort, analist bij Kempen & Co, zich voorstellen dat aandeelhouders dan willen weten waarom TenCate niet is ingegaan op toenaderingspogingen van andere partijen. Het is niet uitgesloten dat die partijen na 21 december alsnog een bod zullen uitbrengen.

Paul Koster, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zegt dat het behaalde resultaat (60,55 procent) ‘uitzonderlijk laag is. Normaal gesproken kan je minstens 85 procent verwachten. Aandeelhouders lopen duidelijk niet warm voor de verkoop van TenCate’. Het uitblijven van een koersval betekent wat Koster betreft dat er geen paniek is. ‘Het bedrijf staat er goed voor en kan prima zelfstandig verder. Wel kan wat de VEB betreft ceo Loek de Vries met pensioen. TenCate heeft nieuw bloed in de boardroom nodig.’