Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Nederlands-Indisch leger heeft kindsoldaten ingezet’

D66 en SP pleiten voor een onafhankelijk onderzoek naar de Nederlandse rol in Indonesië.

Premier Mark Rutte tijdens de herdenkingsbijeenkomst bij het Nationaal Indie-monument 1945-1962. Tijdens deze jaarlijkse bijeenkomst worden de Nederlandse militairen herdacht die in de periode 1945-1962 vielen tijdens de strijd in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea.
Premier Mark Rutte tijdens de herdenkingsbijeenkomst bij het Nationaal Indie-monument 1945-1962. Tijdens deze jaarlijkse bijeenkomst worden de Nederlandse militairen herdacht die in de periode 1945-1962 vielen tijdens de strijd in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea. Foto Marcel van Hoorn/ ANP

Het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) heeft in de Tweede Wereldoorlog zeer jonge kindsoldaten gerekruteerd op Java. De jongste zou zeven jaar zijn geweest. Dat meldt De Telegraaf.

Dat er kindsoldaten zijn ingezet blijkt uit de gegevens van oud-strijders die zich hebben aangemeld voor een eenmalige ‘backpay’ van 25.000 euro netto. Deze uitkering is vorige maand toegezegd door staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid en Welzijn (VWS) aan oud-militairen en ambtenaren die geen salaris ontvingen voor de tijd dat ze dienden tijdens de Japanse bezitting van voormalig Indië.

D66 en SP willen onafhankelijk onderzoek naar Nederlandse rol in Indonesië

Een woordvoerder van het ministerie van VWS laat aan NRC weten dat het in totaal gaat om drie voormalige kindsoldaten die zich hebben aangemeld voor de eenmalige uitkering. Het ministerie hoorde hierover via het overlegcollege Indisch Platform (IP). Ook het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies NIOD was niet op de hoogte van kindsoldaten die gerekruteerd worden door de KNIL.

D66 en SP pleiten na aanleiding van dit nieuws voor een onafhankelijk onderzoek naar de Nederlandse rol in Indonesië vanaf de Tweede Wereldoorlog tot aan de onafhankelijkheid.

Twitter avatar swsjoerdsma Sjoerd W. Sjoerdsma Ik pleit al jarenlang voor allesomvattend onderzoek naar de NLse rol in Indonesië na WOII. Waar blijft het kabinet? https://t.co/ZjwtAbAeK2

Uit een promotieonderzoek van de Zwitsers-Nederlandse historicus Rémy Limpach naar het Nederlandse militaire optreden in Indonesië van 1945 tot 1950 blijkt dat
de wandaden tegen Indonesiërs geen uitzondering waren, zoals decennialang geldt als officieel, maar structureel voorkwamen.