Nederlanders geven fors minder uit in Turkije en Griekenland

De daling is het gevolg van de afnemende populariteit van de landen als vakantiebestemming.

Nederlandse toeristen gaven minder uit in Turkije en Griekenland deze zomer. Foto Koen van Weel/ANP

Turkije en Griekenland hebben deze zomer fors minder verdiend aan Nederlandse vakantiegangers dan vorig jaar. Het aantal Nederlanders dat de twee landen aan de Middellandse Zee bezocht, daalde met respectievelijk 16 procent (Griekenland) en 15 procent (Turkije), zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over reisbestedingen in het derde kwartaal.

Griekenland had het meeste last van de dalende reisbestedingen: Nederlanders gaven 20 procent minder uit in het vakantieland. Dat komt neer op een daling van 197 miljoen euro ten opzichte van vorige zomer. Voor Turkije gaat het om een afname van 12 procent oftewel 142 miljoen euro. De bestedingen komen daarmee voor beide landen uit op het laagste niveau in vier jaar.

Aantal reizigers neemt af

De afnemende verdiensten hangen sterk samen met een dalend aantal reizigers dat in het derde kwartaal Turkije en Griekenland bezocht. Voor Turkije betekent de afname van 15 procent in het aantal Nederlandse toeristen het laagste aantal bezoekende Nederlandse vakantiegangers in vier jaar.

De reden achter deze daling ligt onder meer in de aanscherping van het reisadvies naar Turkije nadat daar deze zomer in het zuid oosten enkele bloedige aanslagen plaatsvonden. Volgens het CBS speelt ook de verheviging van de Griekse financiële crisis in juni en juli een rol.

Spanje en Frankrijk populair

In tegenstelling tot Griekenland en Turkije waren Spanje en Frankrijk een stuk populairder als vakantiebestemming dan in 2014. Het aantal reizigers naar Spanje steeg met 19 procent, terwijl 4 procent meer Nederlandse toeristen in Frankrijk op vakantie gingen. In beide landen samen gaven Nederlandse toeristen 121 miljoen euro meer uit dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Hoe de top vijf van populairste vakantiebestemmingen eruit ziet voor 2015 is nog niet bekend. Vorig jaar had Griekeland een plek in deze ranglijst naast Spanje, Frankrijk, Italië en Duitsland.

    • Jorg Leijten