Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Cultuur

Met deze apps controleer je het smartphonegedrag van je kind

iStock

Heeft jouw elfjarige een smartphone en is het je een raadsel wat hij daarop uitvoert? Maak jij je daarom ook wel eens zorgen onder het mom van: ‘ik vertrouw mijn kind wel, maar de rest van de wereld niet?’ Als ouder kun je ervoor kiezen om een controle-app te installeren op de smartphone van je kind. Dit zijn de vijf zaken die de apps controleren.

1. Sitebezoek

Om te beginnen willen ouders weten op welke websites en apps hun kinderen zitten. Controle-apps vertellen ouders hoe vaak en hoe lang kinderen een online dienst gebruiken.

Ook kunnen ouders met controle-apps bepaalde websites en apps blokkeren op de telefoon van hun kind. Daarbij kun je denken aan goksites, maar ook aan ‘nutteloze’ apps zoals Snapchat. Met de controle-app My Mobile Watchdog kun je zelfs een camera blokkeren.

Apps die online diensten controleren

2. Contact met..

Met controle-apps kunnen ouders ook zien wat hun kind zegt, en tegen wie. Zo geeft de app Funamo een dagelijks overzicht met wie hoe lang is gebeld, terwijl de app My Mobile Watchdog toegang geeft tot sms’jes, e-mails en foto’s.

Daarnaast gebruiken sommige controle-apps een ’zwarte lijst’  of een ‘witte lijst’. In het eerste geval kun je iedereen contacten, behalve de mensen op de zwarte lijst. Met een witte lijst kun je juist niemand contacten, behalve de mensen op die lijst.

Apps die contacten en gespreksonderwerpen controleren

3. Tijdsduur

Met sommige controle-apps kunnen ouders instellen wanneer en hoeveel uur per dag kinderen hun toestel mogen gebruiken. Ze kunnen bijvoorbeeld instellen dat hun kinderen de telefoon niet meer onder schooltijd of na 19.00 uur mogen gebruiken.

Daarnaast kunnen ouders tijdslimieten instellen, waardoor apps blokkeren na een bepaalde gebruiksduur. De app Screen Time Parental Control maakt hier een soort spelletje van: kinderen kunnen het tijdslimiet verhogen door het doen van klusjes, zoals de hond uitlaten.

Apps die de tijd controleren

4. Hoe duur is je verbruik?

Dat ouders hun kinderen een tijdslimiet geven en het downloaden van nieuwe apps blokkeren, is niet alleen uit angst voor een telefoonverslaving. Op deze manier willen ze ook de kosten van het telefoongebruik controleren.

Naast controle-apps over tijdsduur en downloadblokkades, is er in Nederland de provider Openmobile. Deze biedt een abonnement aan waarbij je maximaal zes simkaarten kan krijgen; een voor ieder gezinslid. Per simkaart kun je een maandelijkse limiet  instellen voor het aantal data, belminuten en sms’jes.

5. GPS-locatie

Controle-apps maken het ook  mogelijk om het kind via GPS te volgen. Veel ouders gebruiken deze app niet alleen als controle, maar ook om de veiligheid van hun kind te checken.

Daarnaast is het bij sommige apps, bijvoorbeeld Parental Control Board, mogelijk om een bepaald gebied in te stellen waar je kind op bepaalde tijden hoort te zijn. Als het kind dit gebied voortijdig verlaat, ontvangt de ouder een alarm.

Apps die de locatie controleren

Hoe verantwoord zijn al deze apps nou eigenlijk? Volgens kinderpsychologe Sonja Frijns is het - als ouder - belangrijk om een onderscheid te maken tussen begeleiding en controle.

“Met deze apps kunnen ouders de risico’s van internet aan jongere kinderen uitleggen, maar op een zeker moment moeten ze de controle durven loslaten. Kinderen moeten het vertrouwen krijgen om zichzelf te ontwikkelen. Op welke leeftijd dat is, verschilt per kind.”