Meeslepende acceptatie

De nieuwe film van de Japanse meester van de emotionele subtiliteiten Kore-eda Hirokazu, Our Little Sister, is gebaseerd op een manga. Dat moet dan een strip zijn geweest met de plotloosheid en fijnzinnigheid van een Japanse pentekening. Al het spektakel van deze film zit in het niets, of in het zenboeddhistische ‘mu’, dat ook op het graf van filmmaker Yasiujiro Ozo staat, waar Kore-eda steeds meer aan doet denken. Our Little Sister gaat over drie volwassen zussen die na de dood van hun afwezige vader ontdekken dat ze een halfzusje hebben, een schoolmeisje over wie ze zich ontfermen. Elders zou dat aanleiding zijn voor meisjesnijd en zusterhaat, wisselende allianties en misverstanden. Bij Kore-eda zijn die er wel, maar dan bijzonder oneindig genuanceerd, lucide en onproblematisch. Knap om met zo veel onbaatzuchtigheid zo’n meeslepende film te maken.